Tegnap este óriási és finom kelt rétest sütöttem, egy almásat és egy túrós gyümölcsöset. Tényleg nagyok, puhák lettek és telis-tele voltak töltelékkel. Az almás 1082 g és 40 cm hosszú lett.
- 550 g finomliszt (BL-55)
- 25 g élesztő
- 1,5 dl tej
- 1,5 dl víz
- 1 tojás
- 1 ek. vaj
- 1 ek. zsír
- 1 kk. só
- 3 ek. cukor
- 4 nagyobb alma
- 2 ek. cukor
- fahéj
- 2 ek. zabpehely
- 125 g túró
- 2 ek. tejföl
- 1 ek. cukor
- fahéj
- 1 tojás sárgája
- 1-1 maréknyi meggy és áfonya
- 2 ek. zabpehely
- Az élesztőt a langyos folyadékba (1,5 d, tej, 1,5 víz) morzsoltam, kis cukrot szórtam rá, 10 perc alatt felfutott.
- Lisztet átszitáltam. Hozzáadtam a sót, cukrot, amivel elkevertem.
- Ez után hozzáadtam a felfutott élesztőt, a felvert tojás felét (másik felét félretettem), vajat és a zsírt és alaposan átgyúrtam, dagasztottam. Letakarva félretettem 90 percet pihenni.
- Ez alatt elkészítettem a töltelékeket. A túrót, tejfölt, cukrot, fahéjat, tojássárgáját összekevertem.
- Az almát megmostam, megpucoltam, lereszeltem.
- Amikor megkelt a tészta, két egyenlő részre osztottam.
- Az első darabot téglalap alakúra nyújtottam (kb. 40x25 cm)
- A középső sávot megszórtam 2 ek. zabpehellyel, majd rákanalaztam a reszelt almát (amit kicsit kicsavartam, hogy a leve ne áztassa el a tésztát), aminek a tetejét megszórtam 2 ek. cukorral és kis fahéjjal.
- Ez után a töltelék alatti és feletti tésztarészt kb. 2 cm-ként bevagdostam, majd szépen egyet föntről, egyet lentről a töltelékre hajtogattam. A fél tojáshoz kis tejet öntöttem és azzal kentem le a rétes tetejét. Hideg sütőbe tettem, 190 fokon 30 perc alatt készre sütöttem.
- A másik adag tésztával is hasonlóan jártam el, nyújtottam, rászórtam 2 ek. zabpelyhet, rákanalaztam a túrótölteléket, majd rátettem a fagyasztott gyümölcsöket, megszórtam 2 ek. cukorral és kis fahéjjal. Alul felül bevagdaltam, töltelékre hajtogattam a tésztát, lekentem a tejes tojással.
- Amíg az almás sült, addig a túrós-gyümölcsös a pulton pihent.
- Amikor az almás rétes megsült, meleg sütőben, 25 perc alatt megsült a túrós rétes.
- Rácson hagytam kihűlni, szeletelés után porcukorral meghintettem.
A káposztás réteshez a töltelék hasonlóan készül, mint a káposztás tésztához a káposzta. Tehát a káposztát lereszeltem, kis olajon dinszteltem sóval és törött fekete borssal, majd amikor megpuhult kissé lepirítottam.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2016. anyák napjára kelt rétes sütöttem anyukámnak. Egy adag tésztához most kicsit több tölteléket készítettem. Fele túrós (500 g túró, 3 ek. cukor, 1 tojássárgája, 1 késhegynyi vaníliapor, 1 fehérje habnak felverve.) fele meggyes pudingos lett. (1 üveg meggy, levével együtt pudinggal felfőzve, fahéjjal ízesítve). Szépek és finomak lettek a rétesek. Fotókat is mutatom:
2017.01.12. Kelt rétest készítettem, de most tojás nélkül, mert a férjem nem eszik jelenleg tojást. A tésztában a tojást egy kis tejjel pótoltam, a sütemény tetejét pedig cukormázzal kentem tojás helyett. Ettől szép fényes lett. A cukormázhoz hozzávalók: 0,5 dl víz és 2 ek. cukor. Ezt összefőztem, kb. 5 percig forraltam. Amikor kivettem a sütőből a kész süteményt, azonnal megkentem a cukormázzal.
Olvasóink is elkészítették a kelt rétesünket, a képeiket itt találod.
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.