Tegnap este elkészítettem az előtésztát/öregtésztát, akkor még nem tudtam milyen kenyér lesz. Aztán reggel kinyitottam a szekrényt, és úgy döntöttem, hogy a megkezdett teljes kiőrlésű lisztekből használok, így született ez a kenyér többféle lisztből. Finom és még cserepek is lettek rajta, a bélzete pedig szép lyukacsos. 🙂
Kenyér többféle lisztből
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Előtésztához/kovászhoz:
- 200 g BL-55 finomliszt
- 10 g friss élesztő
- 2 dl víz
Kenyérhez:
- Összes előtészta
- 200 g BL-80 kenyérliszt
- 50 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 50 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 2 ek. burgonyapehely
- csipet aszkorbin
- 3 kk. só
- 10 g friss élesztő
- 20 g vaj
- 1 ek. sertészsír
- 1 dl víz
Leírás
Előtészta készítése:
- A 200 g lisztből a 10 g élesztővel és a 2 dl vízzel előtésztát készítettem. (Egy műanyag kelesztő tálban kanál segítségével összekevertem a hozzávalókat.) Este 9 körül kevertem be, hogy másnap reggel azonnal dagaszthassak vele. Reggeleig letakarva a konyhapulton pihent.
Kenyér összeállítása:
- Reggel az előtésztához adtam az összes többi alapanyagot – a vaj és a zsír kivételével – és alaposan összegyúrtam. Végül belegyúrtam a vajat és a zsírt is és alaposan kézzel kidagasztottam.
- Letakarva 30 percet pihent. Majd kicsit átgyúrtam, és ismét letakarva duplájára kelesztettem, ami most 50-55 perc volt.
Formázás:
- Enyhén lisztezett felületre borítottam, kicsit ellapogattam, két szélét behajtottam és feltekertem.
- Sütőpapírral bélelt jénaiba tettem, letakartam a jénai tetejével és 1 órát kelesztettem.
- Közben a sütőt 220 fokra előmelegítettem.
- Amikor megkelt a kenyer, éles késsel bevágtam a tetejét, a jénai tetejét vízzel megspricceltem, letakartam vele a kenyeret.
Sütés:
- Előmelegített sütőben 50 percig sütöttem 220 fokon (alsó és felső sütéssel villanytűzhelyben), a tető levélete nélkül.
- Amikor letelt az 50 perc már szép pirosra sült, kivettem, rácsra tettem hűlni és néhányszor vízzel megspricceltem.
Megjegyzés
A fiúk nem szeretik a “barnás színű” kenyeret, így a teljes kiőrlésű lisztekkel finoman kell bánnom, mert ha nagyon dominálnak, akkor fenn áll a veszély, hogy nem eszik meg. Ezért aztán kísérletezgetek, és ha sikerül valami finomat, szépet alkotni, akkor azt Veletek is megosztom. Ez finom is lett, szép is lett, kipróbálható.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.