Ez a kisfiam egyik kedvenc kínai étele. Ha elmentünk étterembe, nem hagyhattuk ki a kínai húsos brokkoli rendelését a rendelés során. Természetesen azóta Magyarországon is többször elkészítettem már. A hús fajtája ízlés szerint változtatható, lehet csirke, sertés vagy pulykahús is. Mindenki döntse el saját szájíze vagy a mélyhűtő tartalma alapján, hogy melyikkel kívánja elkészíteni.
Kínai húsos brokkoli
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 1 kicsi fej brokkoli
- 1 kisebb csirkemell
- 2 ek. szójaszósz
- 1 ek. kukoricakeményítő
- 1 pici száraz csilipaprika (aki szereti csípősen)
- 1 ek. szójababszósz
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek. olaj
- só
Leírás
- Egy kisebb csirkemellet megmosunk, feldaraboljuk. (2 x 3 cm téglalap, 1-2 mm vastag) Meglocsoljuk 2 ek. szójaszósszal, megszórjuk 1 ek. kukoricakeményítővel, összekeverjük. Kb. 1 órát állni hagyjuk.
- Vizet forralunk, a megtisztított és rózsáira szedett brokkolit kb. 5 percig pároljuk a lobogó vízben. Az idő leteltével a vizet leöntjük.
- A fokhagymát megpulocjuk, lapra vágjuk.
- A csilipaprikát is kis darabokra felvágjuk.
- A wokot elmossuk, nagy láng fölött forróra hevítjük. Amikor tűzforró kb. 3 ek. olajat beleöntünk, forróra hevítjük.
- Ha az olaj is forró, beletesszük a karikára vágott csilipaprikát, 1 ek. szójababszószt, a vékony lapokra vágott fokhagymát és a húst (óvatosan, a forró olajon nagyon sercegni és fröcskölni fog, de a tüzet nem mérsékeljük, végig nagy lángon sütjük/pirítjuk) Kb. 3 percig folyamatos keverés mellett sütjük.
- Végül hozzáadjuk az előzőleg megpárolt brokkolit, folyamatos keverés mellett összesütjük (1-2 perc).
- Utolsó lépésként sózzuk, még egyszer-kétszer megkeverjük és tálaljuk.
Megjegyzés
A kínai ételek elkészítésénél nagyon fontos az előkészítés, az az időigényesebb feladat. Mindent meg kell mosni, megpucolni, általában vékonyra vágni és a tűzhely mellé készíteni. Az étel wokban készül (persze itthon serpenyőben is elkészíthetjük a kínai fogásokat) viszonylag sok olaj hozzáadásával, nagy lángon, gyorsan, percek alatt. Nagyon illatozik a konyha és persze fröcsköl az olaj. Lassabban és kisebb láng felett is elkészíthetők ezek a kínai ételek, de egyes zöldségek esetében ez állagváltozást eredményezhet. A kínai ételekben a zöldségek roppanósak, lehet a magyar ember számára ez félig nyersnek tűnik, de mi szeretjük. Mindenki próbálja ki maga, hogy ízlik-e neki. 🙂 És az utolsó gondolat: a kínai szakácsok faluhelyen mindig friss zöldségből főznek, (főzés előtt vásárolnak be a piacon) és ez az ételek ízén is érezhető. Egy friss, ropogós zöldségből igazán finom fogás készíthető, ellentétben egy fonnyadt zöldséggel.
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.