Belül puha, kivül ropogós ez a korpás kifli. A ötletet Libor Mária kiflije adta, de csökkentettem a korpa mennyiségét és nem használtam joghurtot a tészta összeállításánál. Egy igazán finom kifli sült ki ebből, még a gyerekek is örömmel ették, sőt, alig lehetett leállítani őket.
Korpás kifli
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Előtésztához:
- 200 g BL 55 finomliszt
- 10 g friss élesztő
- 2 dl víz
Kiflihez:
- összes előtészta
- 300 g finomliszt
- 20 g tönkölybúza korpa
- 3-4 kk. só
- 10 g friss élesztő
- 100 g tejföl
- 0,5 dl tej
- 20 g vaj
Leírás
Előtészta készítése:
- Előző este vagy kora reggel elkészítjük az előtésztát: lisztet, élesztőt, vízet egy kanál segítségével egy tálban összekeverjük és letakarjuk. Esti előtésztát másnap reggel, a reggelit aznap délután használhatjuk.
Tészta összeállítása:
- A kész előtésztához hozzáadjuk a többi lisztet, a korpát, a sót, hozzámorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a langyos tejet és tejfölt. Jól összegyúrjuk, dagasztjuk.
- Amikor egynemű beledolgozzuk a langyos vajat is. Majd a kelesztőtálban letakarva egy órát kelesztjük.
Kifli elkészítése:
- A megkelt tésztát, enyhén lisztezett felületre borítjuk, 10 egyforma darabra vágjuk. (Nekem 10 x 90 g-os darabok lettek.)
- Egyesével elnyújtjuk, feltekerjük és meghajlítva a sütőpapírral fedett tepsire tesszük. Sütés közben megnőnek. (Én egy tepsire tettem, de legközelebb kettészedem, hogy mindenütt jó ropogósra süljenek. (Ahol összeértek, ott természetesen nem lett ropogós a kifli széle.)
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük, ez alatt a kifliket a tepsin pihentetjük.
- Alaposan megpermetezzük vízzel, majd 200 fokon légkeveréses sütőben 18-20 percig sütjük.
Megjegyzés
Én 3 kk. sót tettem bele, de szerintem még elbírt volna egyet, nekem kicsit sótlan volt. Persze ez ízlés és kanálméret kérdése is...
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.