Kovászos káposzta kovásszal. Kovászos uborka mintájára, kovászos káposztát készítettem. 🙂 Ha már sütjük a finom kovászos kenyeret, miért is ne használhatnánk egy kiskanálnyi kovászt a káposztához is? Finom, ropogós kovászos káposztát készítettem. Igaz 5 nap kellett neki mire elkészült, mert nem volt túl jó idő az elmúlt napokban. De megérte, most már szépen kiadagolva a hűtőben pihen.
♥ Cukrász és gasztroajándék kellékeket itt találsz: gasztroajándék webáruház ♥
Kovászos káposzta kovásszal
Hozzávalók
- 1 fej friss káposzta
- 2 liter víz
- 2 ek. himalája só
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor kapor
- 4 db babérlevél
- 1 kiskanál kovász
- 2 kiskanál cukor
- ízlés szerint őrölt kömény vagy köménymag
Leírás
- Az 5 literes üveget elmossuk.
- A káposzta külső levelét leszedjük, torzsáját kivágjuk, majd hosszúkásra vágjuk vagy gyaluljuk.
- A kaprot, babérlevelet megmossuk, a fokhagymát megpucoljuk, négybe vágjuk.
- Két liter meleg (de nem tűzforró) vízben feloldjuk a 2 evőkanálnyi sót.
- A felvágott káposztát az üvegbe tesszük.
- Tetejére kerülnek a fűszerek. (fokhagyma, babaér, kömény, kapor)
- Ráöntjük a sós vizet.
- Beleteszünk 1 kiskanál kovászt (a hűtőben pihenő, alvó kovászból) és 2 kiskanál kristálycukrot.
- Rátesszük az üveg tetejét, de nem kell rácsavarni.
- Kitesszük az erkélyre, udvarra, ablakba... kinek mire van lehetősége.
- Nekem 5 nap alatt készült el. (Az üveget kb. 14 órától egészen estig éri nálam a nap az erkélyen, már mikor sütött a nap.)
- Amikor elkészült, tetejéről a fűszereket levesszük, kidobjuk, a káposztát üvegekbe vagy műanyag dobozba áttesszük, a levét rászűrjük és hűtjük.
Megjegyzés
Finom ropogós káposzta a végeredmény. Akinek naposabb az erkélye, annak célszerű hamarabb ellenőrizni, hogy elkészült-e.
Akinek nincsen kovásza, természetesen készítheti egy darab kenyércsücsökkel is. 🙂
Húsos ételekhez savanyúságként nagyon finom. Illetve székelykáposzta is készíthető belőle.
Akinek nincsen kovásza, természetesen készítheti egy darab kenyércsücsökkel is. 🙂
Húsos ételekhez savanyúságként nagyon finom. Illetve székelykáposzta is készíthető belőle.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.