Izgatottan készülök a 2016-os Kenyérlelke Fesztiválra, a hagyományosan sütők találkozójára. A találkozó legfontosabb célja, hogy a kenyér szerelmeseit összehozza, ahol megismerhetik egymást és kicserélhetik egymás között tapasztalataikat. Már nagyon várom, hogy személyesen is találkozhassak Libor Máriával és a kenyeres csoport többi tagjával. Egy kis versenyt is rendeznek a találkozón, amire én is neveztem. Fehér kenyér kategóriában indulok, két kenyeret sütök eme neves alkalomra. A kenyér készítésénél CSAK természetes alapanyagokat lehet használni. A kenyér lisztet, vizet, sót tartalmazhat. 🙂
Így hetek óta kovászt nevelgetek, etetgetek, dédelgetek. Csúnyácska és aztán egyre szebb kenyerek születtek, sültek a kis konyhámban. Erről a folyamatról egy korábbi bejegyzésemben olvashattok: Kovászos kenyér, és a kovászolásom története címmel.
19-én este hatra a kenyereim készen (dagasztva, hajtogatva, kelesztve, kosárba téve) álltak, mehettek a hűtőbe. A terv, hogy 20-án reggel 4-kor, illetve 5-kor fognak a sütőbe kerülni.
Elkészítettem még a kenyér címkéjét, a kovász szállítására alkalmas üveget és címkét, kinyomtattam a kenyér receptjét, kivasaltam a konyharuhákat.
Készen voltam a “kötelező” teendőkkel, készültem a másnapi korai kelésre. Persze izgatottságom miatt, nem akart álom jönni a szememre. Aztán végül csak sikerült egy keveset aludni.
20-án hajnalban keltem, legnagyobb félelmem az volt, hogy a kenyér beleragad a kosárba, annak ellenére hogy alaposan beliszteztem a konyharuhát. De örömmel mondhatom, hogy a félelmem most alaptalan volt, a cipócska könnyedén átfordult a forró sütőkőre, úgyhogy most azon izgulok, hogy szépen feljöjjön a kenyér sütés közbe, ne repedjen, stb. Jaj, csoda egy izgalmas dolog ez a kovászos kenyérsütés! 🙂
Azt már mondtam, hogy két kenyeret sütök, de azt még nem, hogy ezek nem csak formára lesznek különbözőek, hanem abban is, hogy a cipó rozskovásszal, a vekni pedig búzalisztes kovásszal készült. Ezért kétféle kovászt etetek. A rozskovászom teljes kiőrlésű rozslisztből készült (RL-190), a búzalisztes pedig kenyérlisztet és teljes kiőrlésű kenyérlisztet (BL-80 és BL–200) tartalmaz. A kenyér készítésénél Limara kovászos kenyér receptjét vettem alapul. Libor Máriának itt is szeretném megköszönni a sok segítséget, amit folyamatosan kapok, kapunk Tőle! 🙂
Így készítettem az ünnepi kenyereket:
- 600 g BL-80 búza kenyérliszt (Szabó Malom)
- 400 ml víz
- 100 g érett, aktív kovász
- 3 kk. Himalaya só (ízlés szerint)
- A lisztet átszitáltam, hozzáadtam 400 ml vizet, géppel összedolgoztam. Letakarva 30 percet pihentettem.
- Hozzáadtam az érett kovászt, géppel beledolgoztam, letakarva 30 percet pihentettem.
- Hozzáadtam a sót, géppel beledolgoztam, letakarva ismét 30 percet pihentettem.
- Kelesztőtálba tettem, letakartam, fél óránként négyszer hajtogattam a tésztát.
- Az utolsó hajtogatás után is 30 percet vártam, majd lisztezett felületen megformáztam a kenyeret.
- Alaposan lisztezett, konyharuhával bélelt kosárba tettem, a konyharuha lelógó felével betakartam, majd hűtőben 8 órát pihentettem.
- A 8 óra elteltével a kenyeret a konyhapultra tettem, 2 órát pihent.
- Közben a sütőt és a követ 250 fokra előmelegítettem.
- A kenyeret óvatosan a forró kőre borítottam, tetejét éles késsel bevágtam, a hőmérsékletet 230 fokra mérsékeltem és a kenyeret 45 perc alatt megsütöttem.
- Sütés után 5 percig félig nyitott ajtóval a kenyér még a sütőben maradt.
- Rácsra tettem hűlni.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
Reggel hatra kisültek a kenyerek, elégedett vagyok, szépek, ropogósak, illatosak. Felcímkéztem, mindent összeszedtem, indulásra készen állok. 9-kor találkozunk a Margitutcakilencben. 🙂
A Fesztiválról, versenyről, programokról is megírtam a kis élménybeszámolómat, itt találod: A Kenyérlelke Fesztiválon jártunk
2016.09.07. Ismét kovászos kenyér készült, de most kicsit variáltam a lisztekkel:
Hozzávalók: 100 g érett rozskovász, 200 g BL-55 búza finomliszt, 200 g BL-80 kenyérliszt, 200 g tk. búzaliszt, 2 ek. olivaolaj, 60 g natur joghurt, 2-3 kk. só, 350 g víz. Elkészítés: Időhiány miatt mindent egyszerre a dagasztógép üstjébe tettem, dagasztottam, 5x fél óránként hajtogattam, kosárban hűtőben kelesztettem 8 órát, majd 1,5 óra konyhapultos pihenés múlva előmelegített sütőben, kövön sült 40 percet 230 fokon. Ízletes és finom kenyérke lett belőle. 🙂
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.