Kovászos uborka, ahogy én készítem, egy kis praktikával. 🙂 A kenyeret, zsemlét (én házi zabpelyhes zsemlével kovászolom) egy tisztára mosott harisnyavégbe teszem, így egyszerűen, pillanatok alatt ki lehet venni az uborka tetejéről, amikor eljön az ideje, így nincs is szükség a levét átszűrni, hamarabb és kevesebb mosogatással kerülhet a hűtőbe a friss, ropogós kovászos uborka. Ezt a jó ötletet és egy adag friss uborkát, kaprot Katin nénitől kaptam, köszönöm szépen. 🙂
Kovászos uborka
Hozzávalók
- 35-40 db kovászolni való uborka (8-10 cm-es)
- 1,5-2 liter víz
- 2 ek. himalája só
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor kapor
- 4 db babérlevél
- 1 db zabpelyhes zsemle (házi készítésű)
Leírás
- Az 5 literes üveget elmossuk.
- Az uborkát alaposan ledörzsöljük, megmossuk. Végeit levágjuk, majd bevagdossuk.
- A kaprot, babérlevelet megmossuk, a fokhagymát megpucoljuk, négybe vágjuk.
- Egy liter meleg (de nem tűzforró) vízben feloldjuk a 2 evőkanálnyi sót.
- Az uborkákat szép sorjában az üvegbe állítjuk. Amikor belekerült az uborka fele, rátesszük a fűszerek felét.
- Majd ismét uborka és a fűszerek következnek.
- Ráöntjük az 1 liter sós vizet, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje az uborkát, vagy tele legyen az üveg.
- Végül beletesszük a harisnyába bújtatott zsemlét.
- Rátesszük az üveg tetejét, de nem kell rácsavarni.
- Kitesszük az erkélyre, udvarra, ablakba... kinek mire van lehetősége.
- Nekem most 2 nap (48 óra) alatt készült el. (Az uborkát kb. 14 órától egészen estig éri nálam a nap az erkélyen.)
- Amikor elkészült az uborka, a zsemlét levesszük, kidobjuk, és az uborkát hűtjük. (A fűszereket mindenki ízlés szerint eldönti, hogy benne tartja vagy kidobja.)
Megjegyzés
Finom ropogós uborka a végeredmény. Akinek naposabb az erkélye, annak célszerű hamarabb ellenőrizni, hogy elkészült-e, nehogy túlérjen és megpuhuljon.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
Akinek van otthon kovásza, azzal is készíthet kovászos uborkát, én már többször kovászoltam, szuper finom és egyszerű: kovászos uborka kovásszal
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.