Kovászos uborka kovásszal. Ha már sütjük a finom kovászos kenyeret, miért is ne használhatnánk egy kiskanálnyi kovászt az uborkához? Férjem ötlete volt, kipróbáltuk, megszerettük. Finom, ropogós kovászos uborka a végeredmény. Nem kell a szétázott kenyérrel bajlódni, amikor elkészült egyszerűen és gyorsan dobozoljuk és hűtjük. Akinek van kedve, próbálja ki bátran!
Kovászos uborka kovásszal
Hozzávalók
- 35-40 db kovászolni való uborka (8-10 cm-es)
- 1,5-2 liter víz
- 2 ek. himalája só
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor kapor
- 4 db babérlevél
- 1 kiskanál kovász
- 2 kiskanál cukor
Leírás
- Az 5 literes üveget elmossuk.
- Az uborkát alaposan ledörzsöljük, megmossuk. Végeit levágjuk, majd bevagdossuk.
- A kaprot, babérlevelet megmossuk, a fokhagymát megpucoljuk, négybe vágjuk.
- Egy liter meleg (de nem tűzforró) vízben feloldjuk a 2 evőkanálnyi sót.
- Az uborkákat szép sorjában az üvegbe állítjuk. Amikor belekerült az uborka fele, rátesszük a fűszerek felét.
- Majd ismét uborka következik.
- Ráöntjük az 1 liter sós vizet, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje az uborkát, vagy tele legyen az üveg.
- Végül beleteszünk 1 kiskanál kovászt (a hűtőben pihenő, alvó kovászból) és 2 kiskanál kristálycukrot.
- Rátesszük az üveg tetejét, de nem kell rácsavarni.
- Kitesszük az erkélyre, udvarra, ablakba... kinek mire van lehetősége.
- Nekem kerek 3 nap (72 óra) alatt készült el. (Az uborkát kb. 14 órától egészen estig éri nálam a nap az erkélyen.)
- Amikor elkészült az uborka, a fűszereket levesszük, kidobjuk, az uborkát műanyag dobozba vagy üvegbe áttesszük, a levét rászűrjük és hűtjük.
Megjegyzés
Finom ropogós uborka a végeredmény. Akinek naposabb az erkélye, annak célszerű hamarabb ellenőrizni, hogy elkészült-e, nehogy túlérjen és megpuhuljon.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.