Ismét egy recept, ahol felhasználhatjuk a krumpli főzővizét. A krumplis pogácsába is nagyon jó, tej helyett vagy tejjel együtt használhatjuk a krumpli főzővizét, kinek mennyi van. Finom, pihe-puha pogit süthetünk vele. Ma reggelire langyosan egy bögre teával ettük. Nagyon finom volt.
Krumplis pogácsa
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 500 g liszt
- 400 g krumplipüré vagy törtkrumpli
- 1 cs. szárított élesztő
- 4 kk. só (ízlés szerint)
- 1 kk. cukor
- 1 tojás
- 1,5 – 1,8 dl víz vagy tej
- 2 ek. olaj
Tetejére:
- 1 tojás kenni
Leírás
Előkészítés:
- A lisztet átszitáljuk!
- A száraz anyagokat egy tálban összekeverjük.
- Hozzáadjuk a tojást, krumplipürét, olajat és a langyos víz nagy részét. (a krumplit langyosan adjuk hozzá, forrón nem szabad, nagyon ellágyítja a tésztát!)
- Ha szükséges hozzáadjuk még a maradék vizet, és azzal jól összedolgozzuk, dagasztjuk.
- Majd 1-1,5 órára félretesszük kelni.
- Tepsit sütőpapírral béleljük.
Elkészítés:
- A tésztát enyhén lisztezett nyújtólapra borítjuk.
- K.b. 2 cm vastagra elnyújtjuk, tetejét éles késsel berácsozzuk, kerek kiszúróval szaggatjuk.
- A pogikat tepsire tesszük, tetejét felvert tojással lekenjük.
- Légkeveréses sütőben sütjük, a sütőt nem kell előmelegíteni. Nekem 2 tepsivel, 250 fokon 30 perc alatt sült meg.
Megjegyzés
A pogi összesen kb. 2 óra alatt lesz kész, figyelembe véve az előkészületi időt, kelesztést, szaggatást, sütést. Még másnap is finom puha, a krumpli nem hagyja kiszáradni.
2015.04.20. Ismét megsütöttem, de 100 g finomlisztet lecseréltem 50 g világos és 50 g teljes kiőrlésű rozslisztre. Olaj helyett pedig 2 evőkanál házi zsírt tettem bele. Ugyan kicsit laposak lettek a pogácsák, de nagyon finomak. A pogikat meg lehet nézni, az utolsó két kép a galériában. (tulipános szalvétával)
2015.11.22. Ismét pogiztam, most a tetejét nem vágtam be, hanem megkentem tojással és megszórtam reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 210 fokon 15-20 perc alatt meg is sültek. Az utóbbi időben nem légkeveréssel sütöm, ugyanis attól kiszáradnak, hanem inkább előmelegített sütőben, alsó felső sütéssel.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.