Kukoricalisztes meggyes pite készült, de azért persze nem csak kukoricaliszttel, hanem vegyesen finomliszttel. Érdekes az íze, az színes pedig gyönyörű sárga. Ízlett. 🙂 Aki esetleg idegenkedik a kukoricaliszttől, természetesen 100 %-ban finomliszttel is elkészítheti. A hagyományos meggyes pite receptem itt található: meggyes pite receptje
Kukoricalisztes meggyes pite
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 120 g kukoricaliszt (én kukoricadarát kávédarálón őröltem finom porrá)
- 230 g finomliszt
- 12 g sütőpor
- csipet só
- 70 g porcukor
- 150 g vaj vagy ráma
- 1 egész tojás
Töltelékhez:
- 1 üveg magozott meggy (levével együtt)
- fahéj
- 1 csom. főzős vaníliás pudingpor
Tetejére:
- porcukor
Leírás
- A töltelékhez a meggybefőtt levéből egy keveset lábasba öntünk, azzal a pudingport csómentesre keverjük, hozzáöntjük a többi meggylevet. Ízlés szerint fahéjjal fűszerezzük, cukorral édesítjük. (Én nem tettem hozzá cukrot egyáltalán.)
- Kevergetve főzzük, amikor sűrűsödni kezd hozzáadjuk a meggyet és felfőzzük. Ha egyet-kettőt rottyan és kellő sűrűségű, levesszük a tűzről és kihűtjük.
- Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- Előkészítjük a tésztát is, amihez a liszteket elkeverjük a porcukorral, sütőporral, sóval. Ezután hozzáadjuk a vajat, tojást és jól összegyúrjuk. (Szükség esetén kicsit tejfölt adunk hozzá, de nekem nem kellett, éppen jó állagú volt a tésztám.)
- Két részre osztjuk, az egyik darabot fóliával bélelt tepsi aljára nyomkodjuk.
- Elosztjuk rajta a tölteléket, majd a tészta másik felét nagy lyukú reszelőn ráreszeljük. (Én siettem, nem hűtöttem a tésztát, diónyi darabokat nyomtam át a reszelőn, így időt spóroltam. Akinek így túl bonyolult, a tésztát tegye mélyhűtőbe kb. 1 órára, utána egyszerűen reszelhető lesz.)
- Előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt készre sütötjük. Tepsin hagyjuk kihűlni.
- Ha kihűlt ízlés szerint szeleteljük és a tetejét vaníliás porcukorral megszórjuk.
Megjegyzés
Én másnap szeleteltem, addigra jól megpuhult a felső tésztaréteg is, nem tört szeletelésél egyáltalán.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.