Régi idők emlékeit idézi fel ez a ropogós perec, kislány koromban vidéki lakodalmakon ettem ilyet utoljára. Most én is megsütöttem, és örömmel tapasztaltam, hogy ugyan olyan az íze, mint akkoriban volt. Fanni, köszönöm szépen a receptet!
- 500 g búza finomliszt
- 3 kk. só
- 1 kk. őrölt kömény
- 15 g szalalkáli
- 2 dl tejföl
- 0,5 dl tej
- 250 g ráma
- 100 g reszelt sajt
- 1 tojás
- 1 tojás kenni
- 100 g reszelt sajt
- A sajtot lereszeljük.
- Tepsiket sütőpapírral letakarjuk.
- A szalalkálit a tejben feloldjuk.
- A lisztet összemorzsoljuk a rámával, hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan összegyúrjuk.
- A tésztát két részre osztjuk, lisztezett felületen kb. fél cm vastagra elnyújtjuk, perec formával kiszaggatjuk, felvert tojással megkenjük, tetejét reszelt sajttal megszórjuk. Ugyanígy járunk el a tészta másik felével is.
- Ebből a mennyiségből nekem 75 db perec jött ki, ami 3 tepsire fért rá.
- A pereceket 180 fokon, 15-20 perc alatt szép aranyszínűre sütjük.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2022.03.04. A tésztát a fenti leírás szerint összeállítottam, azzal a különbséggel, hogy vajat használtam Ráma helyett és mind a 200 g reszelt sajtot a tésztába gyúrtam. Illetve nem is én, hanem a robotgépem. Így gyorsan megvolt, majd két részre osztottam a tésztát, 2-3 mm vékonyra nyújtottam, szeleteltem, tepsire raktam, tojással megkentem. A tészta másik felét kerekre szaggattam. Hagytam üresen is, de szórtam a tetjére lenmagot, tökmagot és kukorica darát. 4 tepsivel lett belőle összesen. Ropogósra sütöttem. Műanyag dobozban tárolom és tálalom.
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.