Vigyázat! Ha diétázol, véletlenül se olvass tovább és ne nézd meg a képeket sem!
Úgy voltam vele, megosztom a tapasztalatokat lángos sütés terén, ugyanis a múlt hónapban 4-szer sütöttem lángost… Igen, 4-szer! Igen, még nem hullott ki a hajam, de most egy darabig nem fogok sütni, mert testületileg elhatároztuk, hogy bikini body-nk lesz nyárra, úgyhogy a hajhullás veszélye pillanatnyilag nem fenyeget.
Nem is húzom az idődet, íme a recept, ebből 16 db normál méretű lángos jön ki.
Lángos recept
Hozzávalók
- 600 g. liszt
- 250 g. áttört, főtt burgonya
- 20 g. élesztő
- 3 dl. tej
- 1 ek. cukor
- csipet só
- olaj a sütéshez
Leírás
- A száraz anyagokat tedd egy tálba és keverd össze. A krumplit kockázd fel és főzd meg, majd villával alaposan törd össze. Ha összetörted mehet a tálba, majd jöhet a 3 dl. langyos tej is. Jó alaposan dolgozd össze a tésztát. Érdemes egy jó negyed órát dagasztani, de az a negyed óra az lelkes dagasztásban merüljön ki, ne csak úgy éppenhogy pofozgasd a tésztát.
- Ha a tészta túl lágy, tehetsz hozzá még lisztet.
- Akkor van jól bedagasztva, ha már nem ragad a kezedhez és a teteje szép fényes.
- Takard le és hagyd kelni 1-1.5 órát.
- Ha megkelt, vágd a tésztát 16 egyforma részre. A darabokból formálj labdákat, lapítsd le és helyezd kilisztezett felületre. Mire az utolsó labdával is végzel, kezdheted is melegíteni az olajat a sütéshez.
- Figylej oda, hogy az olaj ne legyen se túl forró, mert akkor a külseje megég, de túl hideg se legyen, mert akkor nem megsül a lángosod, hanem megfő és tele szívja magát olajjal.
- Mielőtt a labdácskát behelyezed az olajba alakítsd át lapogató és húzgáló mozdulatokkal lángos formájúra ehhez használhatsz nyújtófát is, aztán mehet is a serpenyőbe. Kb. 1 percig sül az egyik oldala, akkor jó, ha szép barnásra pirul. Ekkor fordítsd meg és még kb. 1 perc kell a másik oldalnak is.
- Ha megsült, csöpögtesd le az olajat róla és már fogyasztható is. A sütési folyamatot ismételd még 15-ször.
Néhány kép a sütésről. Booocs mocskos a tűzhely, süssél lángost dzsuva nélkül, úgy, hogy fél méterről teszed a lisztes cuccot a serpenyőbe kézzel történő formálás közben 😀 Aki fél, hogy rumli lesz, az ne süssön ilyet, mert igen, ez rumlival jár. Éééésss még hizlal is a mocsok!
2015/03/12 at 10:05
🙂
2015/03/12 at 10:22
Nagyon szeretjük! 🙂