Jönnek a hideg napok, jól esik egy kis forró, tartalmas leves. Szoktatok év közben is lencselevest főzni? Vagy csak újévkor? Én év közben is szívesen készítem, nagyon finom. Utána kínálhatunk almás pitét, kakaós csigát, de a palacsinta is igen jó választás. 🙂
Lencseleves
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 1,5-2 dl lencse
- 2 kicsi krumpli
- 1-1 kisebb fehér és sárga répa
- 1-1 darabka karalábé és zeller
- 1 kisebb vöröshagyma
- 4 kis darabka kolbász
- só, szemesbors, babérlevél
- 2 ek. olaj
- 1 ek. liszt
- 1 kk. pirospaprika
Tálaláskor:
- Iízlés szerint ecet és tejföl
Leírás
- Előző este a lencsét átválogatjuk, megmossuk és beáztatjuk.
- Zöldségeket megpucoljuk, megmossuk.
- A krumplit kockákra vágjuk, a répákat karikára, a hagymát kettévágjuk. A hagyma egyik felét apróra daraboljuk (ez megy majd a rántásba, a másik fele – darabolás nélkül – a levesbe.)
- A kolbászt 4 darabra vágjuk.
- A lencséről leöntjük az áztató vizet és tiszta vízben feltesszük főni. Sóval, szemesborssal és babérlevéllel ízesítjük.
- Ha a lencse puhulni kezd (lencsétől és áztatás hosszától is függ, kb. 20-30 perc) a levest bezöldségeljük és a kolbászt is beletesszük.
- Felöntjük teljesen vízzel (én 2 literes lábasban készítem, ez kb. 2-3 személy részére elegendő nálunk).
- Felforraljuk és szépen lassan a zöldségekkel és a kolbásszal tovább főzzük.
- Amikor a zöldségek is megpuhultak (kb. 40 perc) egy kis lábasban zsemleszínű hagymás, paprikás rántást készítünk. A 2 kanál olajon megpirítjuk a hagymát és a lisztet, lehúzzuk a tűzről, 1 kk. pirospaprikát teszünk bele, majd azonnal a lassan gyöngyöző leveshez adjuk.
- A levest a rántással még 5-10 percig továbbfőzzük.
- Tálalásnál ecettel és tejföllel ízesíthetjük.
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.