Tavaly nyáron a férjem új lakásba költözött. Kínában a lakások alapfelszereléséhez a sütő nem tartozik hozzá, így néhány hétre sütő nélkül maradtunk. Az első pár napban még megettük a bolti kínai kenyeret, de aztán igen-igen hiányoltuk a jó magyar házi kenyeret. Kétszer is kísérletet tettem, a mikró kenyérsütő funkcióját használva megpróbálkoztam a kenyér sütéssel. Persze mindkét alkalommal a kenyérnek nem nevezhető kőszikla a kukában végezte. Aztán jött az ötlet, hogy megpróbálom serpenyőben… És nagy örömünkre sikerült, finom, puha lepénykenyeret sütni sütő nélkül a gáztűzhelyen.
Lepénykenyér serpenyőben sütve
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 500 g finomliszt
- 2-3 kk. só (ízlés szerint)
- 1 cs. (7 g) szárított élesztő
- 3 dl víz
- 2 ek. olaj
Leírás
Előkészítés:
- Az átszitált lisztet, sót, élesztőt egy tálban összekeverjük.
- Hozzáadjuk a vizet és az olajat, alaposan összedolgozzuk. Addig dagasztjuk, míg egynemű tésztát nem kapunk. (min. 10 perc)
- Letakarva félretesszük kelni. (hőmérséklettől függően 1-1,5 órára)
- Amikor a tészta kétszeresére nőtt, 12 darabra osztjuk, és kézzel kis lepénykéket formázunk belőle. Csak simán kihuzogatjuk a tésztát, majd lisztezett felületre tesszük a lepényeket. Egy tiszta konyhruhával letakarva 15-20 percet pihentetjük.
Elkészítés:
- A teflonos serpenyőt előmelegítjük, majd a lepényekből 2-3 darabot óvatosan beleteszünk és fedővel letakarva kb. közepes lángon megsütjük.
- Zsíradék egyáltanán nem kell alá, csak úgy szárazon sütöttem, kb. 2-3 percet mindkét oldalát.
Megjegyzés
Nagyon örültünk, hogy sikerült sütő nélkül is finom kenyeret készíteni. Nem győztük enni, volt olyan nap, hogy reggel és este is sütöttem egy adagot. A fiúknak annyira ízlett, hogy reggelire üresen ették, finom citromos gyümölcsteát ittak csak hozzá. Amikor frissen kisül, kívül kissé ropogós belül finom puha. Álltában (főleg a kínai párás levegőben) megpuhult a külseje, de ez az ízén nem változtat!
Félbevágva szendvicsnek is el lehet készíteni.
(A képeken fél adagból dagasztottam be a tésztát, 6 db lepénykenyér készült.)
Félbevágva szendvicsnek is el lehet készíteni.
(A képeken fél adagból dagasztottam be a tésztát, 6 db lepénykenyér készült.)
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.