Csavart káposztás és kakaós rudak, pillanatok alatt, kész leveles tésztából! Pár perc alatt igazi finomságokat lehet készíteni leveles tésztából. Készíthetünk belőle édes és só süteményeket is …mind ízben, mind formában rengeteg variációt lehet kipróbálni. Itt mutatok néhány példát: finomságok leveles tésztából. Fiam kérésére vágtunk bele. Isit volt a főszakács én csak a kis kukta, az egész az Ő ötlete alapján, illetve a netes barangolásai közben talált fotók alapján készült.
- 1 csom. friss leveles tészta
- ízlés szerint cukrozott kakaópor
- 1 csom. friss leveles tészta
- ízlés szerint pirított káposzta
- tetejére szezámmag (elhagyható)
- 1 egész tojás
- A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
- Elkészítjük a tölteléket. Nekünk volt maradék pirított káposztánk, azt használtuk. (Káposztát lereszeljük, sózzuk, kicsit állni hagyjuk, majd kevés cukrot karamellizálunk, abba megy egy kis olaj és a káposzta. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, lepirítjuk.)
- A tésztát kivesszük a hűtőből. (Csak felhasználás előtt vegyük ki, mert ha átmelegszik, akkor megpuhul és nehezebb vele bánni!)
- Felbontás után óvatosan kitekerjük, a sütőpapírt eltávolítjuk.
- Félbevágjuk a tésztát. Használjunk nyugodtan vonalzót. (Én rendszeresítettem egyet a konyhába, jó szolgálatot tesz a sütemények felszeletelésénél is, nem csak ennél a tésztánál.)
- Vízzel mindkét tésztát enyhén megpermetezzük, az egyiket kakaóporral szórjuk, ismét megpermetezzük. Majd az üres tésztával betakarjuk a kakaós lapot.
- Kb. 2 cm-ként felvágjuk. A darabokat egyesével megtekerjük, tepsire tesszük. Végeit kissé összenyomjuk.
- Végül felvert tojással megkenjük.
- A káposztással is így járunk el, annyi különbséggel, hogy nem kell vízzel megpermetezni a tésztát mielőtt rátesszük a káposzta tölteléket. Vigyázat! Ha túl vastag a töltelék, akkor csavarásnál kipotyoghat!
- Előmelegített légkeveréses sütőben 190 fokon kb. 18-20 perc alatt sülnek készre.
- Tepsin hagyjuk kihűlni. A kakaósat kínálás előtt ízlés szerint porcukorral megszórhatjuk.
Ha esetleg maradna másnapra, akkor elegendő egy szalvétával letakarni, nem kell légmentesen lezárni, mert akkor nagyon megpuhul.
Természetesen többféle töltelékkel is elkészíthető: túrós, túrós-meggyes, túrós-ananászos, almás, mákos, diós... kinek mi a kedvence!
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2018.09.27. “Pizzás” és fahéjas változatot készítettem. Sajtot és friss bazsalikom levelet (3db) késes aprítóval aprítottam, ez került a ketchupre. A többi a fenti recept szerint. Mutatom a képeket:
Tipp: A maradék tojást nem szabad kiönten – recept és fázisfotók itt -mert magvakkal és sóval elkeverve finom, lisztmentes tallér készíthető belőle. L-es, nagy méretű tojásom volt itthon, ezzel kentem le a csavartakat, a maradék tojásból pedig 7 db tallért sütöttem.
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.