Lipcsei krémes, ahogy én készítem: puha, lágy és krémes. Igazán finom, vendégváró sütemény. Még gyermekkoromban ettem utoljára és sajnos a receptet nem sikerült megszereznem. 🙁 Így a netet bújva, több receptet átolvasva, átformáltam és megalkottam egy lipcsei krémest, Hajni módra, ahogy én készítem. Nem olyan, mint a gyerekkori, de ez is nagyon finom. Kicsit hosszú a leírás, de ne ijedjetek meg, mert nem túl bonyolult, bár kicsit időigényes az elkészítése.
♥ Cukrász és gasztroajándék kellékeket itt találsz: gasztroajándék webáruház ♥
Lipcsei krémes Hajni módra
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Sárga piskótához:
- 6 tojás
- 6 ek. cukor
- 6 ek. liszt
- ½ kk. sütőpor
Kakaós lapokhoz:
- 10 tojás
- 375 g cukor
- 10 ek. forró víz
- 300 g liszt
- 1,5 ek. holland kakaópor
- 1 cs. (15 g) sütőpor
Krémhez:
- 7,5 dl tej
- 6 ek. liszt
- 1 kk. vaníliapor vagy kikapart vaníliarúd belseje
- 300 g ráma
- 300 g porcukor
Kakaós lapokra és a sárga piskótára:
- ízlés szerint rumaroma, kenni
Tetejére:
- porcukor vagy csokoládé bevonat
Leírás
Előkészítés:
- A sütőt bekapcsoljuk, 210 fokra előmelegítjük.
- A tepsiket sütőpapírral kibéleljük. (normál, nagy méretű tepsiket használtam, kb. 30 x 40 cm)
Sárga piskóta elkészítése:
- A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. (gépi mixerrel, max. fokozaton kb. 2 perc alatt készen is van.)
- A sárgájához hozzáadjuk a cukrot, gépi mixerrel keverjük. Előszőr gyengébben, majd erős fokozaton, fehéredésig.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral.
- Végül a tojáshabot, a cukros sárgáját és a lisztes keveréket finoman, fakanállal összeforgatjuk. Vigyázva, hogy a habot nem törjük össze!
- A masszát sütőpapírral fedett tepsibe öntjük, elegyengetjük, majd az előmelegített sütőben, 210 fokon 10 percig sütjük.
- Amikor teljesen kihűl, óvatosan lehúzzuk róluk a sütőfóliát.
Kakaós lapok elkészítése:
- A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. (gépi mixerrel, max. fokozaton kb. 2 perc alatt készen is van.)
- A sárgájához hozzáadjuk a cukrot, gépi mixerrel keverjük. Előszőr gyengébben, majd erős fokozaton, fehéredésig. Majd hozzáadjuk a forró vizet és tovább keverjük.
- A liszthez hozzáadjuk a kakaóport, sütőport, elkeverjük.
- Végül a tojáshabot, a cukros sárgáját és a lisztes keveréket finoman, fakanállal összeforgatjuk. Vigyázva, hogy a habot nem törjük össze!
- A masszát két tepsibe öntjük, elegyengetjük, majd az előmelegített sütőben, 210 fokon 15 percig, majd 160 fokon még 10 percig sütjük. (A két tepsivel egyszerre sütöttem, közben többször megcseréltem a tepsiket, hogy egyenletesen süljenek.)
- Amikor teljesen kihűltek a kakaós lapok, óvatosan lehúzzuk róluk a sütőfóliát.
Krém készítése:
- A lisztet, vaníliaport egy kis langyos tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet és folyamatos keverés mellett készre főzzük.
- Félre tesszük hűlni. (Meg kell várni, hogy teljesen kihűljön. Célszerű még a piskótalapok előtt megfőzni, így lesz ideje kihűlni.)
- A rámát a porcukorral habosra keverjük.
- Amikor kihűlt a főzött krém, a cukros rámával összekeverjük, gépi mixerrel kihabosítjuk.
Sütemény összeállítása:
- Egy kakaós lapot és a sárga piskótát megkenjük rumaromával.
- A rumos kakaós lapra rákanalazzuk a krém felét.
- Erre kerül a rumos sárga piskóta, majd a krém másik fele, végül a második kakaós lap.
- Egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd ízlés szerint szeleteljük.
Megjegyzés
A süteményhez L-es méretű, nagy tojásokat használtam.
A kakaós lapokat lehet két részletben is bekeverni és sütni. Én úgy voltam vele, nem baj ha nem sikerül pontosan kettő részre osztani a nyers tésztát, de így időt nyerek, ha egyszerre keverem be és sütöm a lapokat.
A széleit körbe levágtam, aztán 3x6 cm szeletekre vágtam. 40 szelet lett belőle (plusz a szélei)
A kakaós lapokat lehet két részletben is bekeverni és sütni. Én úgy voltam vele, nem baj ha nem sikerül pontosan kettő részre osztani a nyers tésztát, de így időt nyerek, ha egyszerre keverem be és sütöm a lapokat.
A széleit körbe levágtam, aztán 3x6 cm szeletekre vágtam. 40 szelet lett belőle (plusz a szélei)
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.