Nem csalás és nem ámítás, valóban liszt nélkül készül, és villámgyorsan! Ma egy nagyon finom, sokféleképpen variálható, és egészséges receptet hoztam neked kedves Olvasóm! 🙂 Magvas tallér, liszt és cukor hozzáadása nélkül, akár paleo étrendet követők is fogyaszthatják, mert egyáltalán nem tartalmaz lisztet.
Amikor pl. pogácsát sütök és marad a tojásból amivel a pogácsák tetejét lekenem, mindig magvas tallért sütök a maradék tojásból. Úgyis meleg a sütő a pogi után, pillanatok alatt összekeverem és már sütöm is a tallérokat. Így nem dobom ki a maradék tojást és lesz pár szem tallér, amit olyan jó előkapni tízóraira vagy uzsonnára. Próbáljátok ki bátran, nagyon finom!
- 1 db "L" méretű tojás
- csipet só
- 120 g dió
- A sütőt 210 fokra előmelegítjük.
- A diót késes aprítóban összevágjuk, úgy hogy kisebb és nagyobb darabok is legyenek benne.
- A tojást egy tálba törjük, villával elkeverjük, kis csipet sót adunk hozzá.
- Végül hozzáadjuk a diót és alaposan elkeverjük. A dió mennyisége a tojás méretétől függ, nekem 120 g-ot vett fel a tojás.
- Sütőpapírral fedett tepsire kanalazzuk a masszát, kör alakúra formáljuk, majd kissé ellapítjuk. Én 7 cm-es nagyságú tallérokat formáztam, 6 db lett a fenti mennyiségből.
- Végül előmelegített sütőben 210 fokon, 8-10 perc alatt készre sütjük.
Formázásnál kis segítséget használtam, a sütőpapír alá papírt tettem, amire a köröket előzőleg kirajzoltam. Így szép, egyforma, szabályos tallérokat tudtam készíteni. 🙂 (Természetesen sütés előtt a papírt kihúztam a sütőpapír alól.)
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
Szezámmagos tallér
Hozzávalók: 1 “L” méretű tojás, csipet só, 60 g szezámmag (vegyesen használtam fehér és fekete szezámmagot)
Elkészítése és sütése ugyanúgy történik, mint ahogy a diós tallérnál leírtam. 4 db 10 cm-es tallér jött ki belőle. (A 4 tallér összesen 86 g lett.)
Napraforgómagos tallér
Hozzávalók: 1 “L” méretű tojás, csipet só, 100 g napraforgómag
Elkészítése és sütése ugyanúgy történik, mint ahogy a diós tallérnál leírtam. 5 db 10 cm-es tallér jött ki belőle. (Az 5 tallér összesen 124 g lett.)
Fahéjas-diós tallér
Hozzávalók: 1 “L” méretű tojás, 1/2 kk. őrölt fahéj, 120 g dió, tetejére kb. 1 ek. barna cukor (szórni)
Elkészítése és sütése ugyanúgy történik, mint ahogy a diós tallérnál leírtam (sütés előtt a tallérok tetejét barna cukorral megszórtam). 6 db 7 cm-es tallér jött ki belőle. (A sütőpapír alá itt is az előre kirajzolt köröket tettem, így könnyedén formázhattam a tallérokat.) Ez az édes változat nekem jobban ízlik, mint a natúr diós, de persze mindeni döntse el maga, hogy melyik lesz a kedvence. 🙂
Hatmagvas tallér (szezámmag, fekete szezám, mák, napraforgómag, tökmag, lenmag hozzáadásával)
Hozzávalók: 1 “L” méretű tojás, csipet só, 140 g mag vegyesen
Elkészítése: A tojást feltörjük, sózzuk, hozzáadjuk a magvakat, elkeverjük, sütőpapírral fedett tepsire adagoljuk, előmelegített sütőben 210 fokon 8-10 perc alatt készre sütjük. Egy tojásból 12 db 6 cm-es tallér lesz.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2017.04.05. Ma ismét magvas tallér volt soron.
Most kicsit változtattam a méreteken. Egy sütőpapír hátuljára 12 kört rajzoltam (Egy 6 cm-es műanyag poharat rajzoltam körbe.) Megfordítottam, erre kanalaztam az tojásos magvas keveréket. 1 tojáshoz 100 g magot adtam, és természetesen sót. 12-12 darabokat sütöttem. Készítettem szezámosat, fekete szezámosat és tökmagosat. Összesen 36 darab lett. Jól zárható dobozban hosszú ideig eláll. Kenyér helyett is fogyasztható, saláták mellé is kitűnő. Rágcsának is megállja a helyét. Mutatom a fotókat is.
2017.10.02. Magvas tallér, most sós mogyorós verzió, csak mert kell a változatosság. Hozzávalók: 150 g mogyoró, 150 g vegyes mag, 3 db “S” tojás. 18 db lett belőle.
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.