Finom, pihe-puha mákos kalács élesztős kelt tésztából. A gyerekek kedvéért kakaós is készült. A máktöltelék egyszerűen csak kristálycukorral van összekeverve, ahogy Gyomaendrődön a Szent Antal Népházban is készítették.
Mákos kalács
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 600 g liszt
- 25 g friss élesztő
- 1 kk só
- 2 ek. cukor
- 3,5 dl tej
- 60 g vaj, zsí vagy ráma
Töltelék:
- 200 g mák + 100 g cukor (ízlés szerint lehet több)
- 8-10 ek. cukrozott kakaópor
Kenni:
- 1 tojás
Leírás
Előkészítés:
- A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk sót, cukrot és elkeverjük. Ehhez adjuk a többi hozzávalót és puha tésztát állítunk össze belőle. Alapos dagasztás után 1-1,5 órára félretesszük kelni. (Ha keménynek érezzük a tésztát, még egy kis tejet adhatunk hozzá dagasztás közben.)
- Tepsit sütőpapírral béleljük.
- Mákot a cukorral elkeverjük.
- Tojást felverjük.
Elkészítés:
- Amikor a tészta kb. kétszeresére megkelt, enyhén lisztezett nyújtólapra borítjuk, két részre osztjuk.
- A két bucit konyharuhával letakarjuk, 30 percig pihentetjük.
- Az első adag tésztát kb. 30 x 40 cm téglalapra nyújtjuk.
- A tészta tetejét vízzel megspricceljük. Majd a máktöltelékkel megszórjuk, ismét vízzel megspricceljük. (Kenhetünk a töltelék alá tejfölt is víz helyett, úgy is nagyon finom.)
- Feltekerjük, úgy fordítjuk, hogy a vége a tekercsünk aljára kerüljön. (A tészta feltekerésénél ügyeljünk rá, hogy ne tekerjük túl szorosra, mert abban az esetben sütéskor repedhet a tészta.)
- A másik adag tésztával is ugyanígy járunk el, csak abba én kakaós tölteléket tettem.
- A két rudat a tepsire helyezzük, kb. 30 percig még kelesztjük, majd a felvert tojással megkenjük.
- Sütés előtt a kalácsokat villával megszurkáljuk, hogy a tésztából a gőz sütés közben távozni tudjon.
- Amikor megkelt a kalács előmelegített sütőben 170 fokon 30 perc alatt készre sütjük. Fél időben tetejét egy sütőpapírral letakarjuk, hogy nehogy túlsüljön.
- Amikor teljesen kihűlt, akkor szeleteljük.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.