Sanyikám kilencedik születésnapjára sütöttem ezt a marcipános csokikocka névre keresztelt süteményt. 56 szeletes, kiadós, finom sütemény. A piskóta nem túl édes, amihez remekül passzol a vékony, édes marcipán réteg és a habos vanília krém. Nem bonyolult elkészíteni, a legnehezebb feladat a marcipán kinyújtása volt. 🙂
Marcipános csokikocka
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Piskótához:
- ½ liter savanykás narancslé
- 200 g olvasztott vaj
- 4 db tojás
- 400 g liszt
- 100 g cukrozatlan kakaópor
- 350 g cukor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
Töltelékhez:
- 200 g marcipán
- 1 csom. vaníliás pudingpor
- ½ liter tej
- 5 ek. cukor
- pici vaj a puding tetejére (ne bőrösödjön)
- 2 dl hulala tejszínhab
Leírás
Piskóta elkészítése:
- Nagy gáztepsit sütőpapírral kibéleljük. (kb. 31 x 37 cm)
- Sütőt 175 fokra előmelegítjük.
- Nedves anyagok: A narancslevet összekeverjük az olvasztott vajjal és a tojássokkal.
- Száraz anyagok: Kimérjük a lisztet, kakaót, cukrot és a szódabikarbónát, összekeverjük.
- Mixerrel összekeverjük a nedves és száraz anyagokat. Előszőr lassan, majd nagyobb fordulaton.
- A piskóta tésztát a tepsibe öntjük, kicsit elegyengetjük, majd megsütjük. Ha nagyon sülne, akkor a tetejét félidőben egy fóliával letakarjuk. kb. 40-45 perc alatt megsül, ezt tűpróbával ellenőrizzük. (Fogpiszkálót beleszúrjuk, ha nem ragad rá a tészta, készen van a piskóta.)
- Sütés után a piskótát teljesen kihűtjük. Ha kihűlt levágjuk a 4 szélét, úgy, hogy 30 x 35 cm téglalapot kapjunk.
- A levágott széleket összemorzsoljuk, ezzel fogjuk a sütemény szélét és tetejét díszíteni.
- A piskótát nagyon óvatosan kettévágjuk. Vigyázva, mert könnyen törik.
Krém készítése:
- A pudingot a szokásos módon elkészítjük. Tetejére vajdarabokat vágunk, ez megakadályozza, hogy hűlés közben bebőrösödjön.
- Felverjük a Hulalát. Ha langyosra hűlt a puding, összekeverjük a keményre vert tejszínhabbal.
Marcipán nyújtása:
- A marcipánt 30 x 35 cm - es téglalap alakra nyújtjuk.
- Két sütőpapír között, nagy türelemmel, jó vékonyra.
Sütemény összeállítása:
- Az alsó piskótalapra rátesszük a vékonyra nyújtott marcipánt. (Ezt úgy tudjuk könnyedén kivitelezni, ha a marcipánról lehúzzuk a fölső réteg sütőpapírt, majd az alsó sütőpapírral együtt a piskótára ráfordítjuk. Végül óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt a marcipánról.)
- Erre kerül a második réteg piskóta.
- Ez után rákanalazzuk a krémet, illetve az oldalát is bevonjuk a krémmel.
- Végül az apróra morzsolt piskótadarabokkal díszítjük a sütemény szélét és tetejét.
- Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy jól áthűljön. Másnap szeleteljük.
Megjegyzés
A csokis piskóta receptjét a dán barátnőmtől kaptam, ezt gondoltam tovább és készítettem el a marcipánnal és a krémmel. Azt hiszem, nem utoljára készült. 🙂
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.