Anyák napjára sütöttem ezt a finom meggyes mascarpone-s süteményt. Kiindulási ötlet a tiramisu volt, mert anyukám nagyon szereti, de már sokszor készítettem neki, és most valami újat szerettem volna, amit eddig még soha nem sütöttem. Így jött képbe a meggy, ami kóstolás után beigazolta a hozzá fűzött reményeket. Finom lett, édes és savanykás, krémes és puha, tökéletes anyák napi ajándék. Első ránézésre hosszúnak tűnik a recept, de érdemes elkészíteni, mert nem túl bonyolult, viszont nagyon finom! 🙂
Meggyes mascarpone-s sütemény
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Piskótához:
- 3 tojás
- 3 ek. liszt
- 3 ek. cukor
Meggyes krémhez:
- 1 üveg magozott meggybefőtt
- fahéj
- 1 ek. cukor
- 1 csom. vaníliás pudingpor (főzős)
- 1 ek. ráma
Mascarpone-s krémhez:
- 250 g mascarpone sajt
- 3 tojás
- 3 ek. cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 ek. rumaroma
Ezen kívül:
- 20 db babapiskóta
- 1 -2 kk. cukrozatlan kakaópor
Leírás
Piskóta elkészítése:
- A tojásokat szétválasztjuk, egy kisebb tálkába kerül a sárgája, egy nagyobb tálba a fehérje.
- A tepsit sütőpapírral kibéleljük.
- A sütőt 250 fokra előmelegítjük.
- A fehérjét gépi habverővel kemény habbá verjük. (Az én habverőmmel max. fokozaton kb. 2 perc)
- A sárgájába beletesszük a 3 ek. cukrot és a gépi habverővel ezt el jól elkeverjük. Ha kissé kifehéredik és a cukor már nem kristályos benne, akkor jó. (ez is kb. 2 perc alatt készen van.)
- Végül a fehérjehabos nagy tálba beleöntjük a cukros sárgáját, hozzáadjuk a 3 ek. lisztet és óvatosan (fakanál vagy szilikonlapát segítségével) hogy ne törjük, összekeverjük.
- Alufóliából kis tepsit hajtunk, 21 x 31 cm nagyságút, ebbe beleöntjük a piskóta masszát, elegyengetjük, majd kb. 8 perc alatt 250 fokon készre sütjük. (Vékony, hamar megsül, figyelni kell, nehogy megégjen!) Hűtjük, majd a fóliát óvatosan lehúzzuk róla.
Meggyes krém elkészítése:
- A pudingport a meggylé kisebb részével csomómentesre kikeverjük, majd hozzáadjuk a többi meggylevet. (Nekem 3,5 dl volt.) Ízesítjük egy kis fahéjjal és állandó keverés mellett megfőzzük.
- Hozzáadunk 1 ek. cukrot, 1 ek. margarint és a meggyet, és még egy kicsit a tűz fölött átkeverjük, míg elolvad a ráma és a cukor is.
- Félretesszük hűlni.
Mascarpone-s kréme elkészítése:
- Tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk.
- A sárgájához hozzáadjuk a kristálycukrot, vaníliás cukrot, rumaromát és gépi habverővel jól kikeverjük.
- A sárga cukros keverékbe beletesszük a mascarpone sajtot és azzal is jól kikeverjük.
- A sajtos krémhez hozzáadjuk a tojáshabot, de vigyázva nehogy összetörjük. Ezt már csak fakanállal, óvatosan keverjük össze.
Sütemény összeállítása:
- Alulra kerül a piskóta.
- Arra ráöntjük a meggyes pudingos krémet, eligazítjuk.
- Erre került rá a 2 x 10 db babapiskóta.
- A piskótára pedig óvatosan rákenjük a mascarpone-s krémet.
- Végül a tetejét megszórjuk a kakaóporral (cukrozatlan, ét kakaópor)
- Egy napot hűtőben állni hagyjuk, hogy a babapiskóta jól átpuhuljon.
- Másnap a piskóták között haladva felszeleteljük. 20 szép szeletre vágható.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre…
♥ Jó étvágyat kívánok!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.