Igazán finom, omlós sütemény, benne mennyei pudingos meggyes töltelékkel. A tésztája az oldalon már megtalálható almáspite tésztája, de a töltelék készítése miatt szántam neki egy új bejegyzést.
- 350 g liszt
- 150 g vaj vagy ráma
- 100 g porcukor
- 1 tojássárgája
- ½ csomag sütőpor
- csipetnyi só
- 1-2 evőkanál tejföl
- 1 tojás kenni (vagy kenhetjük a megmaradt fehérjével is)
- 1 üveg magozott meggy
- fahéj
- 1 csom. főzős vaníliás pudingpor
- A töltelékhez a meggybefőtt levéből egy keveset lábasba öntünk, azzal a pudingport csómentesre keverjük, hozzáöntjük a többi meggylevet. Ízlés szerint fahéjjal fűszerezzük, cukorral édesítjük. (Én nem tettem hozzá cukrot egyáltalán.)
- Kevergetve főzzük, amikor sűrűsödni kezd hozzáadjuk a meggyet és felfőzzük. Ha egyet-kettőt rottyan és kellő sűrűségű, levesszük a tűzről és kihűtjük.
- Előkészítjük a tésztát is, amihez a lisztet elkeverjük a porcukorral, sütőporral.
- Ezután hozzáadjuk a vajat, tojássárgáját és jól összemorzsoljuk.
- Végül annyi (1-2 ek.) tejfölt adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon, könnyen gyúrható legyen.
- Két részre osztjuk, letakarjuk, hűtőben pihentetjük 15-20 percet (míg a töltelék kihűl).
- A tepsit sütőpapírral vagy fóliával kibéleljük, a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- Lisztezett deszkán az egyik tésztát 18 x 24 cm téglalappá nyújtjuk, majd a tepsibe helyezzük.
- Elosztjuk rajta a kihűlt tölteléket, majd betakarjuk a tészta másik felével.
- Tetejét megkenjük tojással, villával megszurkáljuk és a sütőbe helyezzük.
- Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük. Tepsin hagyjuk kihűlni.
- Ha kihűlt ízlés szerint szeleteljük és a tetejét vaníliás porcukorral megszórjuk.
2015.12.12. Ünnepi hangulatú, szép, virágos tetejű pitét sütöttem ma. (A tésztából maradt egy kevéske, abból kis linzereket szaggattam és sütöttem.) Természetesen ajándékba, aminek nagyon örült az ünnepelt. 🙂 Képeket a galéria végére csatoltam.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
Ha kedvet kaptál a pite készítéséhez, akkor ajánlom a következő receptjeimet is:
Ha pedig kedved van kreatívkodni, akkor érdemes ezt megnézned: almáspite kicsit másképp vagy a gyönyörű pite-tortámat: pite-torta receptje
És aki esetleg fogyózik, vagy cukorbeteg, annak ajánlom a teljes kiőrlésű lisztből és cukor nélkül készült változatot: almáspite teljes kiőrlésű lisztből
2016.08.05. Hétvégi horgászversenyre készítettem dupla adagból meggyes pitét. Tetejét tojásfehérjével megkentem, kristály cukorral és durvára vágott dióval megszórtam. Másnap 5 x 5 cm-es kockákra vágtam, 45 szelet lett belőle. Mutatom a képeket is. (Két tálcával lett belőle, a szebbik megy a versenyre, a másikon főleg széle van, az a családnak marad.)
2017.05.05. Anyukámnak anyák napjára készítettem egy szép szivecskés meggyes pite tortát. Szombaton megyünk és visszük a meglepetést. Bízom benne, hogy tetszeni és ízleni is fog neki. ❤️
2 üveg házi meggybefőttet főztem össze egy csomag vaníliás pudinggal. A tortaformát vajaztam, liszteztem. Alulra került a tészta kb. 2/3 része, majd a töltelék és végül kisebb-nagyobb szívecskékkel díszítettem a tetejét. Igazán mutatós lett. 25 cm-es kapcsos tortaformát használtam.:-)
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.