Mézes, gyömbéres keksz, nem csak karácsonyra. Tetején finom citrommáz teszi teljessé az ízeket. Nekünk ízlik, próbáljátok ki Ti is. 🙂
Mézes gyömbéres keksz
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 150 g méz
- 50 g ráma
- 100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 180 g búza finomliszt
- 80 g porcukor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál őrölt gyömbér vagy friss gyömbér reszelve
- 1 egész tojás
Tetejére:
- 1 kisebb citrom leve (30 g)
- 180 g porcukor
Leírás
Tészta előkészítése:
- Mézet és a rámát kicsit összemelegítjük, keverjük, míg a ráma el nem olvad. Ehhez adjuk hozzá a többi hozzávalót, amivel alaposan elkeverjük.
- Egynemű, kicsit lágy tésztát kell kapnunk, zacskóba tesszük és egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.
Elkészítés:
- Másnap a tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd egy adagot enyhén lisztezett deszkán kb. 3 mm vékonyra elnyújtjuk és szaggatjuk.
- Sütőpapírral borított tepsire tesszük a kekszeket, majd előmelegített sütőben, 180 fokon készre sütjük.
- Ha puhán szeretjük, akkor 6-8 perc vastagságtól függően bőven elég neki. Amikor kivesszük a sütőből akkor még lágy a tészta, ahogy hűl úgy fog szilárdulni a keksz.
- Ha ropogósan szeretjük, akkor néhány perccel süssük tovább a kekszeket.
Tetejére:
- A friss citromot kicsavarjuk, átszűrjük. 30 g citromléhez 180 g porcukrot adtam, elkevertem.
- Kés segítségével a kekszeket a mázzal megkentem. Pár óra alatt szabad levegőn megszáradtak.
- Fém vagy műanyag dobozban hosszan eltartható.
Megjegyzés
Ezzel a kis virág formával szaggatva 90 db, 3 tepsi keksz lett.
A lisztek eltérőek lehetnek, idén ugyanezzel az anyag mennyiséggel készítettem, kissé lágyabb lett a tészta. Átgyúrásnál még ezért 1-2 evőkanálnyi lisztet adtam hozzá és formázásnál erősebben liszteznem kellett a felületet.
Idén kicsit hígabb lett a máz, konyhai ecsettel gyorsan rá tudtam kenni.
A lisztek eltérőek lehetnek, idén ugyanezzel az anyag mennyiséggel készítettem, kissé lágyabb lett a tészta. Átgyúrásnál még ezért 1-2 evőkanálnyi lisztet adtam hozzá és formázásnál erősebben liszteznem kellett a felületet.
Idén kicsit hígabb lett a máz, konyhai ecsettel gyorsan rá tudtam kenni.
♥ És akkor következzenek a fotók, klikk a képre …
♥ Kellemes adventi készülődést kívánok!
Comments are closed.