A megszokott mézeskalács tésztát kóstoltad már krémmel megtöltve? Mi igen, és így született meg egy újfajta süteményünk, ami mézeskalács szelet névre hallgat. Nagyon finom, kiadós, igazi vendégváró sütemény ez a pihe-puha mézeskalács szelet. A karácsonyi nagy sütögetés idején a mézeskalács tésztájából 4 lapot sütünk és félretesszük. Majd a vendégek érkezése előtti estén krémmel megtöltjük, másnap reggel szeleteljük. Reggelre a lapok megpuhulnak, a sütemény könnyen szeletelhető lesz. Finom és kiadós sütemény!
- 500 g finomliszt
- 100 g porcukor
- 2 kk. szódabikarbóna
- 1 kk. fahéj
- 1 kk. mézeskalács fűszerkeverék
- 250 g méz
- 60 g vaj vagy ráma
- 1 kisebb tojás
- 2 dl búzadara
- 1 liter tej
- 2 csom. vaníliás cukor
- 400 g vaj vagy ráma
- 400 g porcukor
- A tészta száraz hozzávalóit egy tálban összekeverjük.
- Mézet és vajat kicsit összemelegítjük, keverjük, míg a vaj el nem olvad. Ezt adjuk hozzá a lisztes keverékhez, amihez a tojást is hozzáadjuk.
- Fakanállal összedolgozzuk, ha nagyon száraz kis vizet adhatunk hozzá. Ha nagyon lágy kicsi lisztet szórunk még bele.
- Egynemű, kicsit lágy tésztát kell kapnunk, amit egy napig letakarva hűvös helyen állni hagyunk.
- A darából a tejjel és vaníliás cukorral sűrű pépet főzünk. Lehűtjük.
- A vajat a porcukorral habosra keverjük, amihez hozzáadjuk a kihűlt darás pépet. Jól összekeverjük, hűtjük.
- A tésztát 4 részre osztjuk, az első adagot sütőpapíron kb. 2 mm vastagra elnyújtjuk, majd a tepsire helyezzük. (26 x 30 cm nagyságúra nyújtottam) Mind a négy adag tésztát nyújtjuk, sütjük. Sütés előtt kicsit villával megszúrkáljuk.
- Légkeveréses sütőben 200 fokon 5-10 perc alatt megsül (az első lapnak több idő kellett kb. 10 perc, mert nem melegítettem elő a sütőt, az utolsó 5 perc alatt megsült.)
- A lapokat kicsit barnábbra sütjük, mint az apró mézeskalácsot szoktuk. Majd a tepsin hagyjuk kihűlni őket. Ne ijedjünk meg, hidegen kemények lesznek a lapok, majd a krémtől megpuhulnak.
- Vendégek érkezése előtti estén megtöltöttem a darás-vajas krémmel, úgy, hogy a krémet 3 részre osztottam. Tetejére egy sima lap került.
- Hűtőben egy éjszakát hagyni kell pihenni. Másnap szeleteljük, tetejét ízlés szerint porcukorral megszórhatjuk.
♥ És akkor következzenek a fátisfotók, klikk a képre …
2016.12.03. Idén karácsonyi díszítéssel is elkészítettem a mézeskalács szeletet, nagyon mutatós lett. 🙂 Most munka közben volt időm és csináltam több fázisfotót is, mind a tésztáról, mind a krémről. A tésztát pénteken előkészítettem, egy napot pihent a kamrában. A krémhez szombat reggel megfőztem a tejbegrízt, volt ideje kihűlni. Amikor kihűlt, összekevertem a vajas krémmel. A tésztát másnap (szombaton) alaposan átgyúrtam, egy kisebb darabot elnyújtottam, figurákat szaggattam. Kisütöttem. A maradék tésztát három egyenlő részre osztottam, egyenként elnyújtottam (25 x 32 cm-es téglalapokká), kisütöttem a lapokat. Végül összeállítottam a süteményt: az első tésztalapra került a krém 1/3 része, majd a második, harmadik ugyan így, végül pedig ízlés szerint a kisütött mézeskalács formákkal díszítettem. Egy éjszakát pihent a hűtőben, vasárnap szeleteltem. Finom, puha, kiadós sütemény.
2022.02.11. FRISSÍTÉS!
A lapokat hetekkel ezelőtt megsütöttem, betegség miatt viszont nem töltöttem be. A spejzban tároltam őket, selyempapírba csomagolva. Tegnap megfőztem a krémet és betöltöttem a mézes lapokat. Ma szeleteltem. Mennyei!
A krém hozzávalóin kicsit módosítottam, kevesebb vajjal és kevesebb cukorral készítettem. Tehát a tésztát (500 g lisztből) a fenti recept alapján megsütöttem. A krémhez egy liter tejből 2 dl búzadarával, vaníliával, csipet sóval megfőztem, kihűtöttem. Majd 300 g vajat 250 g porcukorral kihabosítottam, végül a hideg tejbegrízzel összekevertem. 3 részre osztottam a krémet, majd megtöltöttem a lapokat. Egy éjszakára, lesúlyozva hűtőbe tettem, másnap szeleteltem. 36 szelet lett belőle.
2022.12.04. Lekváros változat!!!
A tészta a leírás szerint készült, amiből 4 lapot sütöttem. A krémhez 1 liter tejből 2 dl búzadarával, vaníliával, csipet sóval megfőztem, kihűtöttem a tejbegrízt. Majd 300 g margarint 250 g porcukorral kihabosítottam, végül a hideg tejbegrízzel összekevertem. Ezt a krémet három részre osztottam, az első lapra krémet kentem. A második lapra kenhető házi szilvalekvár került. A harmadik és negyedik lapra ismét a krém. Hűtöttem, pár óra alatt megpuhulnak a lapok. Utána széleit levágtam, majd kb. 5 x cm kockákra szeleteltem. Végül mézeskalács csillagokkal díszítettem. Finom és kiadós.
Húsvétra természetesen húsvéti, nyuszis díszítéssel készítettem, itt találod a képeket és a leírást: húsvéti mézeskalács torta receptje
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.