A kis keresztlánykám allergiás, ezért kikísérleteztem neki egy mézeskalácsot, amiben semmiféle tejtermék és tojás sincsen. Egyszerű elkészíteni és finom. Aki puhán szereti, az ne süsse sokáig, csak 7-8 percig, éppen amíg kis szint kapnak a mézesek. De aki a ropogósabbat kedveli, az nyújtsa vékonyabbra és süsse kissé sötétebbre. Így mindenki jól jár, akár puhán akár ropogósan kedveli. 🙂
- 500 g liszt
- 100 g porcukor
- 3 kk. szódabikarbóna
- 1,5 kk. fahéj
- 250 g méz
- 50 g zsír vagy 50 g kókuszolaj
- 1 dl víz
- A tészta száraz hozzávalóit (liszt, porcukor, szódabikarbóna, fahéj és egyéb fűszerek aki szereti) egy tálban összekeverjük.
- Mézet és a zsírt kicsit összemelegítjük, keverjük, míg a zsír el nem olvad. Hozzáadjuk a vizet és a lisztes keveréket.
- Egynemű, kicsit lágy tésztát kell kapnunk, amit 1 napig letakarva hűvös helyen állni hagyunk. (Én általában egy nejlon zacskóba teszem bele, a spejz hűvösében pihentetem. Nem kell hűtőbe tenni.)
- Lisztezett felületen a tésztát átgyúrjuk, majd egy adagot enyhén lisztezett deszkán kb. 2 mm vasragra elnyújtjuk és szaggatjuk.
- Sütőpapírral borított tepsin, alsó felső sütéssel 150 fokon 7-8 perc alatt megsül. Az első tepsinek több idő kell ha nem melegítettük elő a sütőt, aztán ahogy bemelegedett a sütő kevesebb idő alatt elkészülnek.
- Természetesen magvakkal lehet díszíteni, ha valaki szereti és van kedve. Én most csak a kis mézeseket készítettem el, mindenféle díszítés nélkül.
♥ És akkor következzenek a fotók, klikk a képre …
2017.12.19. Kisült egy adag tej és tojásmentes mézeskalács, és most cukormázzal be is vontuk. Egyszerű elkészíteni a cukormázat: 40 g vízhez 250 g átszitált porcukrot tettem, gépi habverővel 3-4 percig magas fokozaton kevertem. Egy késsel kentük a mézesek tetejére a cukormázat. Egy adag mézeskalácshoz ez a mennyiségű cukormáz éppen elegendő volt. Miután rákentük, nyújtódeszkán pihentek a mézesek egy éjszakát, másnap dobozoltuk és csomagoltuk őket.
Természetesen van hagyományos, puha mézeskalács receptem és olcsóbb, kevesebb mézet tartalmazó mézeskalács receptem is. Az olcsóbb fajtából házikót, adventi koszorút, karácsonyi díszeket szoktam készíteni.
♥ Kellemes adventi készülődést kívánok!
Comments are closed.