A mézeskalács készítés évek óta elmaradhatatlan adventi feladatunk. Nagyon szeretik a gyerekek, mindig együtt készítem a fiúkkal.Vállalkozó kedvű, ügyes kezű olvasók az aprósüteményeken kívül házikót, de akár adventi koszorút vagy ajtódíszeket is készíthetnek a mézes tésztából. Ez a recept kevesebb mézet tartalmaz, ezért olcsóbb. Másik több mézet tartalmazó, puha mézeskalács receptem itt olvasható: puha mézeskalács
Mézeskalács
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 1,2 dl víz
- 150 g méz
- 250 g cukor
- 100 g vaj vagy ráma
- 600 g liszt
- 1 kk. szódabikarbóna
- 2 kk. mézeskalács fűszerkeverék
Díszítéshez:
- cukordrazsé
- magvak
Cukormázhoz:
- 1 tojásfehérje
- 150-200 g porcukor
- ½ ek. citromlé
Leírás
Előkészítés:
- A mézet, cukrot, vajat és vizet egy nagyobb lábasban összekeverjük, addig melegítjük hogy egyet buggyanjon.
- Amikor kicsit meghűlt, hozzákeverjük a szódabikarbónás, fűszeres lisztet.
- Fakanállal jól összekeverjük, majd egy zacskóban 2-3 napra hűvös helyre tesszük.
Elkészítés:
- Sütés előtt jó néhány órával szobahőmérsékleten tartjuk (ha hideg, akkor kemény a tészta, nem lehet vele dolgozni)
- A tepsiket sütőpapírral kibéleljük. A tésztát 4 részre osztjuk.
- Az első darabot enyhén lisztezett deszkán 2 mm vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Az összes tésztával így járunk el.
- Ebből a mennyiségből vastagságtól és mérettől függően kb. 200 kis figura süthető.
- Szaggatás után tetejét ízlés szerint díszíthetjük cukordrazséval, magvakkal vagy üresen is hagyható.
Sütés:
- A kis figurákat 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük. Aki szereti ropogósan, tovább is sütheti.
- Az üresen hagyott kalácsok teteje tojáshabbal is diszíthető.
A cukormázhoz:
- Egy tojás fehérjét habnak felverjük, apránként hozzáadagoljuk a porcukrot és a citromlevet. Jó sokáig verjük, míg kemény állagú nem lesz.
- Ez után habzsákba tesszük és tetszés szerinti mintákat rajzolhatunk a mézesek tetejére. Ha nincs habzsákunk egy kisebb zacskó (pl. a porcukor zacsija) is teljesen megfelel a célnak, melynek egyik csücskét levágjuk (apró kis nyílást vágjunk, ha túl nagy a lyuk, nem tudjuk szépen díszíteni sütemény tetejét).
Megjegyzés
Hosszan eltartható, a karácsony elmaradhatatlan aprósüteménye. Mi általában dupla mennyiséget sütünk, légmentesen lezárható dobozban hetekig eltartható.
Csatoltam pár képet a húsvéti mézesekről. Két éve tálkát és kosárkát is készítettem, azt töltöttem meg az apró mézeskalácsokkal.
Csatoltam pár képet a húsvéti mézesekről. Két éve tálkát és kosárkát is készítettem, azt töltöttem meg az apró mézeskalácsokkal.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
Olvasóink szebbnél szebb mézeseiről készült gyűjteményünket pedig itt találjátok: Karácsonyi mézesek
Aki pedig az azonnal puha mézeskalácsot szeretné elkészíteni, annak a receptjét itt találja: puha mézeskalács
♥ Kellemes adventi készülődést kívánok!
Comments are closed.