Nutellás briós: Egyszerű, édes kelt tészta, nutellával töltve. 🙂 Nagyon finom! Mindazoknak ajánlom, akik szeretik a nutellát. 🙂 Természetesen akinek van bevált tésztája, azzal is nyugodtan elkészítheti, akinek nincsen, írom, hogy én hogy készítettem a minap.
Nutellás briós
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 500 g finomliszt (BL-55)
- 2 csapott ek. burgonyapehely
- 1 kk. só
- 3 ek. cukor
- 25 g élesztő
- 2,8-3 dl tej
- 50 g vaj vagy ráma
- 1 nagyobb tojás ⅔ része
Tölteni:
- 10 ek. nutella
Tetejére kenni:
- a tojás ⅓ része
- 2 ek. tej
Leírás
Előkészítés:
- A lisztet átszitáljuk, a szárazanyagokat hozzáadjuk (só, cukor, burgonyapehely) összekeverjük.
- Hozzámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tejet (2,8 dl), tojás ⅔ részét és a vajat. Alaposan dagasztjuk. Ha túl keménynek érezzük a tésztát, hozzáadjuk a maradék tejet. Lágy, de nem ragacsos tésztát kell hogy kapjunk.
- Amikor egynemű és szép fényes a tésztánk, letakarva félretesszük pihenni, megvárjuk míg kétszeresére nő a térfogata (hőmérséklet függvényében 1-1,5 óra).
Elkészítés:
- Amikor megkelt a tésztánk, 10 egyenlő részre osztjuk, kis cipószerűre formázzuk és enyhén lisztezett felületre tesszük. (Csak könnyedén, óvatosan dolgozunk vele, nem kell az összes levegőt kiszorítani a tésztából.) Kb. 20 percet pihentetjük.
- Az első cipót enyhén lisztezett felületen kb. 30 cm hosszúságúra 15 cm szélességűre nyújtjuk. A tésztára kb. 1 csapott evőkanálnyi nutellát kenünk.
- Feltekerjük, csigaformára hajtjuk, majd a végét a briós alá tesszük.(Lásd a fázisfotókon lent!)
- Sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk őket, megkenjük a tejes tojással, és félretesszük pihenni. Kb. 30 percet pihennek, ez alatt a sütőt előmelegítjük.
- Amikor bemelegedett a sütő, 180 fokon, kb. 20 perc alatt megsütöttem a briósokat.
- Rácson hagytam kihűlni őket.
Megjegyzés
A nutella éppen egy kicsit "kikukucskált" a tésztából, de ettől még igen finom volt. 🙂
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.