Múlt héten drága Kati nénitől egy csomó finomságot kaptunk. Nagy csokor kapor, nagy csokor delikát levél, zöldborsó, saláta és még virág hagymákat is hozott. Minden a saját kis kertjéből való, de mivel ennyit elfogyasztani egyszerre nem tudtunk volna, így szárítottam, fagyasztottam és hűtöttem őket. Közben vettem zellert, annak is eltettem a sok-sok levelét, jó lesz későbbre.
Mutatom is sorra…
Kapor üvegbe zárva – hűtve
A kaprot megmostam, papírtörlőre tettem, egy éjszakát a konyhapulton hagytam száradni. Másnap reggel steril üvegekbe tettem (csak a leveleket, a szárából kovászos uborka készült) lezártam és bekerültek a hűtőbe. Ebből a csokorból 3 közepes üveggel lett.
2017.08.16-án kiegészítés: a kapor kb. 2 hétig tartható így el, a 3 héten sárgás levet eresztett. 🙁 Azt hiszem maradok a szárított vagy fagyasztott megoldásnál, mert úgy hosszabb ideig eltartható a kapor.
Zöldborsó – fagyasztva
A borsót kifejtettem, zacskóztam, fagyasztottam.
3 az 1-ben: Paradicsom, paprika, delikátlevél – fagyasztva
Nagyon jó lesz elővenni amikor levest főzök. Negyed paradicsom, fél paprika, néhány delikátlevél. Zacskózva, fagyasztva.
Delikátlevél – szárítva
Ugyan van aszalógépem, de nem akartam most áramot használni, hiszen ezek a zöld levelek a levegőn is pár nap alatt szépen megszáradnak. Az aszalógép tálcáira tettem a leveleket mosás után, ott aztán maguktól megszáradtak. Dobozba tettem, száraz, sötét helyen hosszan eltartható.
Zellerlevél – szárítva
A spejzban felakasztottam, szépen megszáradt pár nap alatt. Dobozba tettem, ment a fűszeres szekrénybe.
Szoktam egyéb zöldségeket is szárítani és gyümölcsöket aszalni. Ha felkeltette érdeklődésedet, itt olvashatsz róluk: zöldségek szárítása, gyümölcsök aszalása
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.