Sanyikám kérésére ma olívabogyós gyökérkenyeret sütöttem. Illatos, rusztikus és nagyon finom.
Olívás gyökérkenyér
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 500 g félfehér kenyérliszt (BL112)
- 4 g szárított élesztő
- 3 kk. Himalája só
- 4 dl langyos víz
- 1 ek. olívaolaj
- + 1-2 kanál liszt a formázáshoz
- olívabogyó ízlés szerint
Leírás
Előkészítés:
- A lisztet átszitáltam. Hozzáadtam a sót és az élesztőt, majd elkevertem.
- Hozzáadtam a langyos vizet (a 4 dl-ből kicsit visszatartottam, nehogy túl híg legyen) és egy kanál segítségével elkevertem a tésztát. Pont felvette a liszt a 4 dl vizet.
- Letakarva a konyhapulton 7 órát pihent.
Elkészítés:
- A sütőt 250 fokra előmelegítettem.
- A tésztát alaposan lisztezett nyújtólapra öntöttem és egy műanyag lapka segítségével kettéosztottam. Mindkét darabot téglalapszerűre egyengettem, feltekertem és megtekertem. Nehéz vele dolgozni, mert puha, lágy a tészta, közben is lisztezést igényel.
- Az egyik felébe aprított olívabogyó tettem (80 g), úgy formáztam.
- A kenyereket sütőpapírral fedett tepsire helyeztem, kb. 30 percet a pulton pihentek, míg a sütő felmelegedett.
- Végül 10 percet 250 fokon sütöttem, majd 200 fokra mérsékeltem a sütőben a hőfokot kb. 20 percet így sültek. Összesen 30 perc alatt sültek készre.
- Rácsra tettem kihűlni a kenyereket.
Megjegyzés
Extrán ropogós a kérge és finom, lyukacsos a bélzete.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
A sót és a lisztet Partnerünk, az Egészségmarket webáruház biztosította: www.egeszsegmarket.hu
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.