Cukor- és fehér liszt mentes tortát hozok ma nektek, kedves Olvasóim. Az őszi ízharmónia tésztája teljes kiőrlésű liszt és darált dió hozzáadásával készült, a krém pedig almás-répás-gyümbéres túrókrém joghurttal, a torta tetején pedig gyümölcszselé és pirított dió. Cukor helyettesítésre xilitet használtam. És amire nagyon, de nagyon büszke vagyok: Ma ezzel a tortával 1. helyezett lettem az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája 2016-os háziversenyén. A nevezés feltételeiről bővebben itt olvashattok: Háziverseny 2016.
A receptem az alapítvány oldalára is felkerült. Itt olvasható: Recept – Őszi ízharmónia
A versenyre gyönyörű és finom tortákat hoztak a hobbicukrászok, igazán nehéz dolga volt a zsűri tagjainak. Összefoglaló a versenyről itt: Fődíjat nyertem a cukormentes tortámmal
És most következzenek a számok és a tortám receptje. Ha a tortát 8 szeletre vágjuk, akkor szeleteként 12 g szénhidrátot és 131 kcal-t tartalmaz. 🙂
- 2 tojás
- 40 g xilit
- 22 g teljeskiőrlésű búzaliszt (BL-196)
- 22 g dió (őrölt)
- 2 g sütőpor
- 170 g magyar piros alma (Gál avagy Jonatán)
- 45 g sárgarépa
- 10 g friss gyömbér
- 150 g gyümölcspüré
- 250 g zsírszegény túró (Lidl márkás Pilos, zsírtartalom a szárazanyagban min. 10 %)
- 40 g xilit
- 70 g sovány natur joghurt (Lidl márkás Pilos, zsírtartalom 0,1 %)
- 3 db lapzselatin
- 70 g gyümölcspüré
- 6 g xilit
- 1 db lapzselatin
- 20 g dióbél
- A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
- A tortaformát fóliával kibéleljük. (Kicsi, 18 cm-es kapcsos formát használtam.)
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját kikeverjük a xilittel.
- A kemény habhoz hozzáadjuk a xilites sárgáját, valamint a lisztet, őrölt diót és a sütőport. Óvatosan összekeverjük, ügyelve, hogy a hab ne törjön össze.
- A tésztát a formába öntjük, 220 fokon előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.
- Hagyjuk kihűlni, majd óvatosan lehúzzuk róla a fóliát.
- Amikor teljesen kihűlt 2 egyforma lapra vágjuk.
- A répát, almát, megpucoljuk, kockára vágjuk. Hozzáadjuk a gyömbért, kicsi vizet öntünk alá, letakarjuk, majd kb. 1 óra alatt puhára pároljuk.
- Amikor megfőtt, a gyömbért kivesszük, a maradék vizet leöntjük róla és botmixerrel pürésítjük. (gyömbért nem pürésítjük, csak a répát és az almát)
- A gyümölcspürét két részre osztjuk: 70 g megy majd a torta tetejére, a többi 120-130 g a túrós krémbe.
- A 130 g gyümölcspüréhez hozzáadunk 40 g xilitet, összefőzzük, hűtjük. Hozzáadjuk a túrót, natur joghurtot, összekeverjük, botmixerrel ismét pürésítjük.
- Közben 3 db lapzselatint 5 percre vízbe áztatunk, majd 2 ek. vízben kis láng felett, folyamatos kevergetés közben feloldjuk. Hamar feloldódik, nem szabad forralni. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a túrós krémhez adjuk és elkeverjük.
- A 70 g gyümölcspüréhez 6 g xilitet adunk, összefőzzük. Közben 1 db lapzselatint 5 percre vízbe áztatunk, majd 1 ek. vízben kis láng felett, folyamatos kevergetés közben feloldjuk. Hamar feloldódik, nem szabad forralni. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a gyümölcspüréhez adjuk, elkeverjük.
- Az alsó tortalapot visszatesszük a csatos formába, rákanalazzuk a túrós-gyümölcsös krém felét.
- Erre kerül a másik lap, majd a maradék krém. Kb. 3 órára hűtőbe tesszük, ez alatt az idő alatt megdermed a krém.
- Egy vékony pengéjű, éles késsel a forma belső részénél körbevágjuk, majd levesszük a forma oldalát.
- A torta tetejére kanalazzuk a zselés gyümölcskocsonyát, majd körkörösen elegyengetjük. A torta szélére is kenünk vékonyan belőle.
- A zselés gyümölcskocsonyára kerül 20 g apróra vágott és megpirított dió, szintén körkörösen. Ehhez papírformát vágtam ki, azt tettem a tortára, erre szórtam a diót, végül óvatosan leemeltem a papírt. Ahol a papír volt, oda nem került dió, így alakítottam ki a körkörös diódíszítést, amely az őszi szelet szimbolizálja.
- A tortát ismét hűtjük (min. 1 órát).
- Végül 8 szeletre vágva kínáljuk.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.