Gyökérkenyér aszalt paradicsommal és friss bazsalikommal. Nem kell dagasztani, csak minden hozzávalót összekeverni és pihentetni. Formázásnál meg kell csavarni a tésztát, ettől olyan lesz mint a gyökér, nagyon mutatós. Az illata pedig mennyei a friss bazsalikomtól. Belül lyukacsos, kívűl ropogós, nagyon finom. Ma vendégeink jönnek, hideg vacsorával készülünk, de a kenyereket magam sütöttem, még a nagy meleg ellenére is. Zabpelyhes zsemlét, rozsos kenyeret és ezt a gyökérkenyeret készítettem.
Paradicsomos bazsalikomos gyökérkenyér
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 500 g finomliszt (BL55)
- 5 g szárított élesztő
- 3 kk. só
- 4 dl langyos víz
- 2 ek. olívaolaj
- 50 g aszalt paradicsom
- kis csokor friss bazsalikom
- + 1-2 kanál liszt a formázáshoz
Leírás
Előkészítés:
- A lisztet átszitáltam. Hozzáadtam a sót és az élesztőt, majd elkevertem.
- Hozzáadtam a langyos vizet, olajat, elkevertem. Hozzákevertem a késes aprítóban összevágott bazsalikomos paradicsomot is.
- Letakarva a konyhapulton 3 órát pihent.
Elkészítés:
- A sütőt 230 fokra előmelegítettem.
- A tésztát alaposan lisztezett nyújtólapra öntöttem és egy műanyag lapka segítségével kettéosztottam. Mindkét darabot téglalapszerűre egyengettem, feltekertem és megtekertem. Nehéz vele dolgozni, mert puha, lágy a tészta, közben is lisztezést igényel.
- A kenyereket sütőpapírral fedett tepsire tettem, majd amíg a sütő melegedett a konyhapulton pihentek.
- Amikor felmelegedett a sütő 20 percet 230 fokon sütöttem a kenyereket, majd 10 percet 190 fokon. Szép ropogósra sültek ezen idő alatt.
- Rácsra tettem kihűlni őket.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
Készítettem már burgonyás és sima gyökérkenyeret is, ha kedvet kaptál beleolvasni a recepteket itt találod: gyökérkenyér receptek
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.