Gyerekek, gyerekek, szeretik a perecet, sósat, sósat, jó ropogósat … Gondolom sokan ismeritek ezt a mondókát! Hát akkor most itt a lehetőség ne csak beszéljünk róla! Próbáljátok ki, nagyon finom. Nem csak gyerekeknek ajánlom, mert akár sörkorcsolyának is megállja a helyét! Jó étvágyat és jó szórakozást!
Perec
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 500 g finomliszt
- 1 csom. szárított élesztő (vagy 25 g friss)
- 2 kk. só (ízlés szerint!)
- 2 kk. cukor
- 0,7 dl olaj
- 2,5 dl langyos tej
Tetejére:
- 1 tojás megkenni
- 1,5 ek. liszt
- 1 ek só
- 4 ek víz
Leírás
Előkészítés:
- Lisztet átszitáljuk, összekeverjük a sóval, cukorral, élesztővel.
- Hozzáadjuk az olajat és a langyos tejet, majd jól átgyúrjuk. Amikor már egynemű és elvált az edény falától, letakarjuk és kb. 1 órát kelesztjük. Ha túl keménynek érezzük a tésztát, még 1-2 kanál tejet adunk hozzá.
- (Ha friss élesztővel készítjük, akkor a tejben felfuttatjuk az élesztőt, és azzal készítjük a tésztát.)
Elkészítés:
- Ha megkelt a tészta, nyújtódeszkára borítjuk, kicsit meglapogatjuk és 16 egyenlő darabra vágjuk.
- A darabokat egyesével kisodorjuk, perecet hajtunk belőlük és a tepsire helyezzük.
- A perecek tetejét a felvert tojással megkenjük.
- A sütőt 200-220 fokosra előmelegítjük. Amíg a sütő melegszik, a pereceket a tepsin pihentetjük.
- A sót, lisztet összekeverjük a vízzel, hogy sűrű, de még folyékony keveréket kapjunk.
- Ha a sütő forró a pereceket betesszük sülni.
- Amikor színesedni kezd a perecek teteje, rácsorgatjuk a sós keveréket, majd néhány percig tovább sütjük, míg szép piros nem lesz. 200-220 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt sül meg.
Megjegyzés
Vigyázat, nem szabad sötétbarnára sütni, mert könnyen kiszáradhat. Tetejére természetesen só helyett szórhatunk sajtot vagy magvakat is.
2015.03.02-án két adag perecet sütöttem, 30 db sósat és 30 db füstölt sajtosat. A sósat Sanyikám a suliba vitte szülinapi kínálónak. 🙂 Képek a fotók között.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.