Négy generációs sütőtöklekvár, narancsos, pikáns, nagyon finom. Itt a sütőtök szezonja, ne hagyd ki, készítsd el Te is! Hétvégén anyukámnál négy generáció találkozott, sütőtöklekvárt főztünk. Mindenki kivette a részét a munkából. Mókusmama nagy befőző – én kevésbé – úgyhogy most Ő volt a parancsnok, én konyhalány voltam. Bátran kijelenthetem, hogy fantasztikus délutánt töltöttünk együtt és megalkottuk az első Mókuslekvárt, ami a pikáns sütőtöklekvár nevet kapta.
Pikáns sütőtöklekvár
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 6 kg sütőtök (2 db)
- 3,75 kg narancs leve és rostja
- 2 citrom leve és rostja
- 600 g cukor
- 1 kávéskanálnyi só
- 1 kávéskanálnyi őrölt fahéj
- 1 kávéskanálnyi vaníliapor
- ½ kávéskanálnyi őrölt szegfűszeg, szegfűbors
Leírás
Előkészítés:
- A tököt megpucoljuk, magokat eltávolítjuk, kis darabokra vágjuk.
- A narancsot és a citromot kicsavarjuk, a rostjait is felhasználjuk. (A 3,75 kg narancsból 2 liter narancslé lett.)
Elkészítés:
- A darabolt tököt a narancslével odatesszük főni.
- Egy órányi főzés után, botmixerrel pürésítjük.
- Hozzáadjuk ízlés szerint a cukrot, fűszereket, citromot. Még egy órát főzzük.
- Sterilizált üvegekbe töltjük, celofánt teszünk rá, így csavarjuk rá a tetőket.
- Száraz dunsztba tesszük, addig marad ott, míg szépen ki nem hűl magától.
- Ebből a mennyiségből 8 liter lekvár lett.
- Nem használtunk hozzá tartósítót, felbontás után hűtőben tárolandó.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.