A piskóta elkészítése egyáltalán nem nagy ördöngősség! Szép, ötletes szülinapi tortákat is készíthetünk piskótából, de lehet belőle somlói galuska, piskótatekercs, gyümölcstorta, csokis-kókuszos kocka, és sorolhatnám még tovább. A piskóta készítésnél a szabály, hogy ahány tojás, annyi ek. cukor és liszt kell hozzá, tehát mindenki a saját igénye szerint csökkentheti vagy növelheti a mennyiségeket.
- 5 egész tojás
- 5 ek. liszt
- 5 ek. cukor
- A tojásokat szétválasztjuk, egy kisebb tálkába kerül a sárgája, egy nagyobb tálba a fehérje.
- A tepsit sütőpapírral kibéleljük.
- A sütőt 250 fokra előmelegítjük.
- A fehérjét gépi habverővel kemény habbá verjük. (Az én habverőmmel max. fokozaton 2-3 perc)
- A sárgájába beletesszük az 5 ek. cukrot és a gépi habverővel ezt is jól elkeverjük. Ha kissé kifehéredik és a cukor már nem kristályos benne, akkor jó. (ez is kb. 2-3 perc alatt készen van.)
- Végül a fehérjehabos nagy tálba beleöntjük a cukros sárgáját, hozzáadjuk az 5 ek. lisztet és óvatosan (fakanál segítségével) hogy ne törjük, összekeverjük.
- Tepsibe öntjük, vastagságtól függően 6-8 perc alatt 250 fokon készre sütjük.
Ez után megkenhetjük lekvárral, vagy tölthetjük pudinggal és gyümölcsökkel, vagy különböző formákat vághatunk ki belőle és mutatós tortákat készíthetünk.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2019.03.21. A fent említett hozzávalókon kívül ma egy csapott evőkanál neskakaó is került a tésztába, amivel csak tessék-lássék módjára kevertem el, hogy egyes helyeken több, máshol pedig ne legyen kakaópor. Nagyon finom és mutatós lett a végeredmény. Azon nyomban, csak így magában el is fogyasztottuk.
2021.02.20. Mákkal bolondított piskóta tekercs készült ma. 6 tojásból a recept szerint piskótát kevertem, annyi különbséggel, hogy a végén még egy evőkanál szemes mákot is belekevertem. Sütőpapírral fedett tepsire öntöttem, elegyengettem, megsütöttem. Sütés után sütőpapírral együtt fel kell tekerni. Na nekem ez most elmaradt, mert egyéb konyhai teendőim miatt kiment fejemből. Így aztán kihűlés után már csak így sikerült feltekernem, ráadásul éppen fordítva, nem a szép pirosra sült felével kifelé. Ettől függetlenül finom lett és az utolsó morzsáig elfogyott. Én most bolti lemond curd krémmel kentem meg.
A piskótát készíthetjük más módon is, sütöporral és vízzel, ez gazdaságosabb verzió, igaz kicsit az állaga és az íze is más. Receptet és fázisfotókat itt találsz: vizes piskóta receptje
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.