Tegnap sütöttem ezt a különleges pite-tortát. Első nekifutásra meggyes változaton törtem a fejem, de aztán technikai okok miatt maradtam a finom, jól bevált fahéjas almás tölteléknél. Természetesen másfajta gyümölccsel is elkészíthető. 17 cm-es csatos tortaformában sütöttem, maradt egy kis tészta, de azt a tortával együtt kis szivecske formákban kisütöttem és a fiúk elropogtathatták. A tészta nem túl vékony, úgyhogy ebből a tészta mennyiségből kicsit nagyobb tortaformába is elkészíthető a pite-torta. Születésnapi ajándék volt, nagyon örült az ünnepelt és a visszajelzés szerint finomra is sikerült. Adri – ha esetleg olvasod a receptet – még egyszer boldog születésnapot kívánok! 🙂
- 350 g liszt
- 150 g vaj vagy ráma
- 100 g porcukor
- 1 tojássárgája
- ½ csomag sütőpor
- csipetnyi só
- 1-2 evőkanál tejföl
- 7 db közepes alma
- fahéj
- A töltelékhez az almát megtisztítottam, lereszeltem. (Nagyobb lyukú reszelőn, hogy darabosabb maradjon, ne legyen leveses massza.) Fahéjjal ízesítettem és kissé megpároltam, majd hűtöttem.
- Közben összeállítottam a tésztát, amihez a lisztet elkevertem a porcukorral, sütőporral.
- Ezután hozzáadtam a vajat, tojássárgáját és jól összemorzsoltam.
- Végül 2 ek. tejfölt adtam hozzá, hogy a tészta összeálljon, könnyen gyúrható legyen.
- Két részre osztottam. Majd az egyik adagot lisztezett deszkán elnyújtottam. Akkora kört vágtam, amekkora a tortaforma alja. A tortaformát kibéleltem alufóliával (nehogy beleragadjon a süti) és a forma aljára tettem a kör alakú alsó lapomat.
- Ezek után a maradék tésztából szivecske formákat szúrtam ki, és a tortaforma oldalát egyet fejjel lefelé, egyet állítva kiraktam, közben egy egy gombócnyi töltelékkel kitámasztottam hogy ne dőljenek el. (Sütés után kiderült, hogy a szivecskék teljesen összesültek, úgyhogy sima szögletes tésztalappal is elegendő lett volna kirakni a forma oldalát, úgysem látszik sütés után a minta.)
- Beletettem az összes almatölteléket, végül a tetejét a szivecskékkel szép sorjában kirakosgattam. Előszőr a külső ívet, picit egymásra rakva a szíveket, végül 5 darabot a belső részére.
- Tetejét a tojás fehérjével megkentem, és előmelegített sütőben 180 fokon 30 percet sütöttem, majd a tetejét fóliával letakartam és még 10 percet sütöttem.
- Formában hagytam kihűlni.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
Végül a képek után csatoltam egy fotót, amit az ünnepelt készített miután megvágta a tortát. Elnézést, kicsit sötét lett a kép, de azért a lényeg kivehető. 🙂
Ha nincsen kerek tortaformád, de szeretnél valami szép és különleges pitét, akkor katt. ide: almás pite kicsit másképp
És aki esetleg fogyózik, vagy cukorbeteg, annak ajánlom a teljes kiőrlésű lisztből és cukor nélkül készült változatot: almás pite teljes kiőrlésű lisztből
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.