Békés megyében egy igazán csendes környéken, a Sóczo-Zúgban van egy telkünk. Húsvét előtt lementünk egy napra, a férjem horgászott, én pedig a sok szép pitypang láttán kedvet kaptam egy kis pitypangmézhez. Vagy szörphöz? Nem is tudom. 🙂 A méznél kicsit hígabb, a szörpnél kissé sűrűbb lett a főzetem. A virágokat kinyílt állapotban kell leszedni, érdemes pormentes helyről begyűjteni őket, mert nem szabad megmosni főzés előtt. Teába és kenyérre csorgatva már megkóstoltuk, igen finom. Később süteményes receptekkel is jövök még.
Pitypangméz - pitypangszörp
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 500 fej pitypang (nekem 150 g volt)
- 2 db citrom
- 2 liter víz
- 1,5 kg cukor
Leírás
- A kinyílt pitypangokat leszedjük. Csak a fejeket, szár nélkül.
- Felengedjük 2 liter vízzel, két citromot rákarikázzuk. (nekem nem volt itthon friss citromom, így a mélyhűtőből használtam fagyasztott citromlevet, rostot.)
- Lassan gyöngyözve 1 órát főzzük.
- Gézen vagy sűrű szövésű szitán átszűrjük.
- Hozzáadunk 1,5 kg cukrot, szép lassan, éppen csak hogy gyöngyözzön 1 órát főzzük.
- Közben az üvegeket kimossuk, kiforrázzuk.
- Ha elértük a kellő sűrűséget, akkor azonnal, forrón a forró üvegekbe szedjük. Tetejét rácsavarjuk, fejreállítjuk, majd száraz dunsztba tesszük 1-2 napra.
- Kihűlés után még kissé sűrűsödik a főzet.
Megjegyzés
Limonádéba, teába, szörpnek, süteményekbe, de vajas kenyérre is kiváló.
A képen látható mennyiség lett belőle.
A képen látható mennyiség lett belőle.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.