Ennek a pizza tésztának az a különlegessége, hogy házi zsírral és burgonya főzőlevével dagasztottam. Majd három felé osztottam, és mindenki készített magának egy dundi, kerek pizzát. Sanyikám lazaccal és olajbogyóval, Istvánkám sonkával és kukoricával én pedig hagymával, paprikás szalámival, tojással és zöldségekkel. A tészta pihe-puha, jó vastag, mert mi így szeretjük. A halas különösen vastagra sikerült, mert Sanyikámnak kissé nehézkesen ment a nyújtás. Megmutatom, hogy készítettük. Érdemes kipróbálni, nagyon finom.
Pizza
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 3 dl burgonya főzővíz
- 30 g friss élesztő
- 1 kk. cukor
- 500 g finomliszt
- 3 kk. só
- 1 ek. (30 g) házi sertés zsír
Tetejére:
- pizzaszósz vagy ketchup
- sajt
- húsok és zöldségek ízlés szerint
Leírás
- A langyos főzővízbe belemorzsoljuk az élesztőt, rászórunk 1 kiskanál cukrot, félretesszük.
- Lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót jól elkeverjük.
- Hozzáadjuk a zsírt és a folyadékban feloldott élesztőt, amivel jól átgyúrjuk, dagasztjuk (kb. 10 percig). Ha nagyon keménynek találjuk a tésztát, akkor még 1-2 ek. vizet adhatunk hozzá.
- Amikor sima és egynemű a tészta, letakarjuk, kelesztjük. Fél óra múlva kicsit átgyúrjuk, ismét félretesszük, kelesztjük. (kb. 1 órát)
- Amíg kel a tészta elkészítjük a feltéteket: pizzaszósz, sonka, reszeltsajt, stb.
- A tepsit sütőpapírral letakarjuk.
- Amikor jól megkelt a tésztánk (kb. háromszoros méretű lett), 3 részre osztjuk, kerekre nyújtjuk, (2 pizzának a széleit mi sajttal megtöltöttük) és letakarva még 1,5 órára kelesztjük. A kelesztés vége felé a sütőt előmelegítjük.
- Előmelegített sütőben 250 fokon kb. 8-10 percig elősütjük.
- Ez után mennek rá a feltétek (szósz, sajt, sonka, kukorica, stb.), majd további 8-10 perc alatt készre sütjük.
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből 3 dd normál méretű, vastag tésztás pizza készíthető. Mi hárman a felét ettük meg ebédre.
Ha nem fogy el az egész aznap, akkor másnap felmelegítve is nagyon finom. De mélyhűtőbe is tehető, a kiolvasztás lényege csak annyi, hogy magától engedjen fel és utána lehet melegíteni. Ha így olvasztjuk ki, akkor nem lesz gumiszerű és nem veszíti el a puha állagát sem.
Ha nem fogy el az egész aznap, akkor másnap felmelegítve is nagyon finom. De mélyhűtőbe is tehető, a kiolvasztás lényege csak annyi, hogy magától engedjen fel és utána lehet melegíteni. Ha így olvasztjuk ki, akkor nem lesz gumiszerű és nem veszíti el a puha állagát sem.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.