Preckedli, ahogy én készítem. Sok dióval és porcukorral a tetején, vaníliával és citrommal a tésztájában. Finom és hosszan eltartható sütemény.
Preckedli
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 500 g finomliszt
- 200 g kristálycukor
- csipet só
- késhegynyi vaníliapor (vagy 1 cs. vaníliás cukor)
- 1 csom. sütőpor (15 g)
- 150 g margarin
- 100 g zsír
- 2 tojás + 1 sárgája (S méretű)
- 1 citrom reszelt héja és csavart leve
Tetejére:
- 1 tojás fehérje
- 100 g durvára vágott dió
- 80 g kristálycukor
- Ízlés szerint porcukor
Leírás
- A tészta száraz hozzávalóit összekevertem, majd hozzáadtam a puha margarint és zsírt. Elmorzsoltam. Hozzáadtam a 2 egész tojást plusz egy sárgáját, belereszeltem a citrom héját, belecsavartam a levét. A tésztát alaposan összedolgoztam.
- Egy nejlon zacskóba tettem, majd 1 órára betettem a hűtőbe pihenni.
- Amikor letelt a pihenő idő, a tésztát alaposan lisztezett felületen kb. 6 mm vastagságúra elnyújtottam és csillag formával kiszúrtam. A csillagokat tojás fehérjével megkentem, majd cukros dióba fordítottam.
- Végül sütőpapírral fedett tepsire tettem (a cukros-diós oldalával felfelé)
- Majd 180 fokon 30 perc alatt megsütöttem a 3 tepsivel egyszerre.
- Ebből a mennyiségből 60 db süti lett. (kb. 6 cm átmérőjűek)
- Amikor kihűl, porcukorral megszórjuk, majd fém dobozban tároljuk.
Megjegyzés
Érdemes a pihentetett tésztát ketté osztani és csak a felét elnyújtani, szaggatni. Majd a másik felével ugyanígy eljárni. A lehullott darabokat összegyúrni, majd ismét nyújtani, szaggatni. A felületet és a tésztát erősen lisztezni kell, mert elég lágy a tészta, könnyedén leragadhat.
Aki egyesével süti, annak természetesen a sütési idő lerövidül. Sütőtől függően 15-20 perc alatt, világos színűre kell sütni. (Ne hagyjuk sokáig a sütőben, mert nagyon megbarnul és kiszárad.
Aki egyesével süti, annak természetesen a sütési idő lerövidül. Sütőtől függően 15-20 perc alatt, világos színűre kell sütni. (Ne hagyjuk sokáig a sütőben, mert nagyon megbarnul és kiszárad.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.