2011. óta ezt a fajta puha mézeskalácsot sütöm. Nagyon finom, tényleg puha marad, ha sütésnél nem szárítjuk ki. 🙂
Viszont van a weboldalunkon egy másik mézeskalács recept is, azt azoknak érdemes elkészíteni, akik szeretik a ropogós mézest vagy házikót, adventi koszorút és egyéb dísztárgyakat szeretnének belőle készíteni. Ebbe a fajtába kevesebb méz kell, tehát pénztárcabarát is egyben. A receptjét itt találod: mézeskalács
De most térjünk vissza a puha mézeskalácsra és annak receptjére!
- 500 g liszt
- 100 g porcukor
- 3 kk. szódabikarbóna
- 1 kk. fahéj
- 1 kk. mézeskalács fűszerkeverék
- 250 g méz
- 60 g vaj vagy ráma
- 1 kisebb tojás
- 1 tojásfehérje
- 150-200 g porcukor
- ½ ek. citromlé vagy ecet
- A tészta száraz hozzávalóit (liszt, porcukor, szódabikarbóna, fűszerek) egy tálban összekeverjük.
- Mézet és a vajat kicsit összemelegítjük, keverjük, míg a vaj el nem olvad. Ehhez adjuk hozzá a lisztes keveréket és a tojást.
- Fakanállal összedolgozzuk, ha nagyon száraz kis vizet adhatunk hozzá.
- Egynemű, kicsit lágy tésztát kell kapnunk, amit 2-3 napig letakarva hűvös helyen állni hagyunk. (Én általában egy nejlon zacskóba teszem bele, a spejz hűvösében pihentetem. Nem kell hűtőbe tenni.)
- Lisztezett felületen a tésztát átgyúrjuk, majd egy adagot enyhén lisztezett deszkán kb. 2 mm vasragra elnyújtjuk és szaggatjuk.
- Sütőpapírral borított tepsin, alsó felső sütéssel 150 fokon 7-8 perc alatt megsül. Az első tepsinek több idő kell, ha nem melegítettük elő a sütőt, aztán ahogy bemelegedett a sütő kevesebb idő alatt elkészülnek.
- Vigyázat, ne süssük sötétbarnára, mert akkor kiszárad!
- A kihűlt mézeseket tojásfehérjével díszíthetjük.
- A tojásfehérjét gépi habverővel felvertem, közben lassanként hozzáadtam a darált, szitált cukrot és az ecetet. Kb. 15 percig folyamatos keverés mellett, jó kemény cukormázat kaptam (ezt hívjuk írókának). Kis zacsiba tettem, sarkára picike lyukat vágtam, ezzel az írókával díszítettem a mézeseket.
- A csokis fákat úgy díszítettem, hogy előszőr az írókával körberajzoltam a fa körvonalát, száradni hagytam. Majd olvasztott csokit csepegtettem a fa közepére, és egy keskeny fa lapkával eloszlattam a mézesen. Aztán, míg meleg rajta a csoki, gyorsan megszórtam a díszítő cukorral. 5-10 darabnál többet egyszerre nem érdemes becsokizni (ki mennyire gyors), mert ha meghűl, nem fognak a díszítőcukorkák beleragadni.
- A teljesen fehér fákat úgy díszítettem, hogy előszőr szintén az írókával megrajzoltam a keretet. Hagytam megszáradni. Majd terülőmázat csepegtettem bele. A terülőmázat pedig úgy készítettem, hogy a megmaradt írókához kicsi vizet adtam, elkevertem, amikor folyékony, de nem túl híg, akkor jó. Ezt a fehér terülőmázat csepegtettem a mézesekre, eloszlattam a kereten belül, megszórtam a díszítőcukorral és hagytam megszáradni. (Egy tojásfehérjéből egy adag mézeskalácsot simán ki lehet díszíteni, nekem még maradt is belőle.)
Ebből a mennyiségből (500 g liszt) a vastagság és nagyság függvényében kb. 200 db figurát szaggathatunk. (Nekem a fenyő kiszúróm elég picike, így 400 darab fenyő lett egy adagból.)
2015.12.07. Kiegészítés: Több éve e szerint a recept sütöm a mézeskalácsot, mára a folyamata annyit változott, hogy 1 éjszakát pihentetem csak a nyers tésztát. Másnap alaposan átgyúrom a tésztát, formázom és sütöm. Ha nem díszítem, akkor sütés és hűlés után dobozolom. Ha díszítem, akkor még a sütés napján írókázom, egy éjszakát szárítom, másnap, amikor teljesen megszáradt a cukormáz akkor dobozolom.
Sütésnél figyelni kell, mert hamar sülnek, ha túl sötétre sütjük, könnyen kiszáradhat! Aki ropogósabban szereti, jó vékonyra nyújtsa ki, szaggassa, majd süsse kicsit tovább, ropogósra. Amikor a mézes kisült és meleg, akkor még puha. Tepsin hagyjuk kihűlni, ahogy hűl, úgy kicsit változik az állaga, kicsit szilárdul, nem marad annyira puha, mint forró állapotában volt.
Idén is készült jó néhány mézeskalács, a képeket a fotók után csatolom.
♥ És akkor következzenek a fotók, klikk a képre …
2016. 12.14. Elkészült az idei első adag mézeskalács. Ajándékba megy, más finom sütikkel együtt. 🙂 Most nem volt időm egyesével írókával díszíteni, így kicsit egyszerűsítettem a dolgon. Sok kis mézi sütipecséttel készült, ezeket nem is díszítem külön. Egy adagot a srácok díszítettek, boltban kapható dekor tollal. A fenyőket vízzel kicsit felhígított írókával kentem le (ecsettel) és utána kókuszba fektettem. A szívecskéket szintén lekentem, dekorgyönggyel és szórócukorral díszítettem.
2016.12.22. Kb. 2,5 adag tészta bekeverve, pihentetve, szaggatva, kisütve. Sajna a díszítés még nincsen készen, lehet hogy így maradnak? Most nagyobb figurákat szaggattam, így haladósabb volt. 200 db lett, kb. 2 óra alatt készen is voltam vele. A csengőbe összetört kemény cukorkát tettem, sütésnél szépen beleolvadt. 🙂
2018.12.16. Dupla adagból sütöttem kis formákat (200 db) és 3 nagy lapot. A lapokat Karácsonykor fogom krémmel betölteni. Recept itt: mézeskalács szelet
Hagyományos cukros-tojásfehérjés díszítés mellett, most a szívecske formájúakat, 2-2 darabot házi baracklekvárral összeragasztottam, majd olvasztott csokiba mártottam, hagytam szabad levegőn megszáradni. Nagyon finom! A fehér tálcán lévő formákat a fiúk díszítették. 🙂
Olvasóink szebbnél szebb mézeseiről készült gyűjteményünket itt találjátok: Karácsonyi mézesek
A gyűjtemény közel 200 fényképet tartalmaz, apró mézeskalács díszek, gömbök, adventi koszorúk, szalvéta tartó, gyertya tartók, mécses tartók, mézeskalács házikók, templomok… és sorolhatnám még, de nem teszem, nézzétek meg saját szemetekkel, mert megéri! 🙂
Mézeskalács díszítésről készült videókat pedig itt találsz: karácsonyi mézeskalács dekorálás videókkal
♥ Kellemes adventi készülődést kívánok!
Comments are closed.