Az új rácsozó második próbája, rácsos lepény készült vele! Most már egészen szép lett a lepény teteje. 🙂 No de inkább arról írok, hogy az egész családnak nagyon ízlett. Finom és kiadós, többféle töltelékkel elkészíthető, attól függően hogy ki mit szeret, vagy éppen mit talál a hűtőben, mit kell elfogyasztani.
Én most sonkás-kukoricás és sonkás-gombás változatot készítettem, és persze elmaradhatatlan a sajt, ami úgy a legfinomabb, ha füstölt sajt is kerül bele. A család nem győzte dicsérni, maradt pár szelet, azt elviszik holnap a srácok a suliba, jó lesz tízóraira. 🙂
♥ Cukrász és gasztroajándék kellékeket itt találsz: gasztroajándék webáruház ♥
Rácsos lepény
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 550 g liszt
- 3 kk. só
- 100 g vaj
- 25 g élesztő
- 2,5 dl tej
Töltelékhez:
- 250 g sonka
- 250 g sajt (fele trappista, fele füstölt karaván)
- 300 g gomba
- 1 doboz csemege kukorica
Leírás
Tészta összeállítása:
- A lisztet átszitáljuk, szárazanyagokat egy tálban összekeverjük, hozzámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a langyos tejet és a vajat.
- Dagasztjuk. Amikor szép egynemű és fényes a tészta, letakarva, huzatmentes helyre félretesszük kelni.
Töltelék elkészítése:
- A gombát megtisztítjuk, szeleteljük, kis olajon megpirítjuk. Addig pirítjuk, míg teljesen el nem fő a leve és imitt-amott pirosas színe nem lesz.
- A sonkát kockára vágjuk.
- Sajtokat lereszeljük.
- Kukorica levét leöntjük.
Lepény összeállítása:
- Ha a tészta duplájára kelt, két részre osztjuk, ¼ - ¾ arányban.
- A ¾ nagyságú tésztát nagy tepsi méretűre kinyújtjuk, sütőpapírral borított tepsire tesszük, rátesszük a feltétet, én most sonkát, kukoricát, gombát és sajtot.
- Végül az ¼ rész tésztát kinyújtjuk, de csak a fele szélességű legyen, majd a tészta rácsozóval hengereljük, a tésztát a lepény tetejére tesszük, széthúzzuk. Így lesz olyan széles, mint a töltelékkel fedett lap.
- Kb. 20 percet pihen a lepény a konyhapulton, míg a sütőt előmelegítjük.
Sütés:
- Előmelegített sütőben 190 fokon 25 percig sütjük.
- Amikor szép pirosra sült, kivesszük, kicsit hűlni hagyjuk, majd ízlés szerint szeleteljük.
Megjegyzés
A tepsi mérete: 40 x 34 cm.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.