Pár napja vettem egy rácsozót, amire már igen régen fájt a fogam. Nosza vasárnap ki is próbáltam, hát ami a kinézetét illeti, van még hová fejlődni, de a sütemény nagyon finom volt. Kétféle tölteléket készítettem, túrós és almás, így kétféle süteményünk is volt. Nagyon finom, a teteje ropogós és édeskés… a sütemény egyáltalán nem édes, így igen jól esik a tetején az édeskés ropogós tészta.
♥ Cukrász és gasztroajándék kellékeket itt találsz: gasztroajándék webáruház ♥
Rácsos sütemény
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 700 g liszt
- 1 kk. só
- 4 ek. cukor
- 100 g vaj
- 40 g élesztő
- 3 dl tej
- 1 tojás fele (fele a tetejét kenni)
Túró töltelékhez:
- 2 ek. zabpehely (töltelék alá a nyers tésztára)
- 500 g túró
- 2 ek. cukor
- késhegynyi vanília por
- 1 tojás sárgája
- Plusz: 5 ek. baracklekvár a túró tetejére
Alma töltelékhez:
- 4-5 ek. darált dió (töltelék alá a nyers tésztára)
- 4-5 szem alma (nagyobb)
Tetejére:
- tojás másik fele kenni
Cukorsziruphoz:
- 0,5 dl víz
- 4 ek. cukor
Leírás
Tészta összeállítása:
- A lisztet átszitáljuk, szárazanyagokat egy tálban összekeverjük, hozzámorzsoljuk az élesztőt, tojás felét és a langyos tejet és a vajat.
- Dagasztjuk. Amikor szép egynemű és fényes a tészta, letakarva, huzatmentes helyre félretesszük kelni.
Töltelék elkészítése:
- A túrót összekeverjük a többi hozzávalóval, félretesszük.
- Az almát megmossuk. Hámozzuk, négybe vágjuk, magházát eltávolítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk.
Sütemény összeállítása:
- Ha a tészta duplájára kelt, két részre osztjuk. Majd mindkettőt ⅓ - ⅔ arányban szétosztjuk.
- A ⅔ nagyságú tésztát kinyújtjuk, sütőpapírral borított tepsire tesszük, megszórjuk a zabpehellyel, majd rátesszük a túrótölteléket és a lekvárt.
- Végül az ⅓ tésztát kinyújtjuk, de csak a fele szélességű legyen, majd a tészta rácsozóval hengereljük, a tésztát a sütemény tetejére tesszük, széthúzzuk. Így lesz olyan széles, mint a töltelékkel fedett lap. Felvert tojással megkenjük.
- Ugyanígy járunk el a másik rész tésztával is, csak arra diót szórunk, amire az almaszeletek kerülnek, végül a rácsozott tészta, majd tojással megkenjük.
- Kb. 20 percet pihen a sütemény a konyhapulton, míg a sütőt előmelegítjük.
Sütés:
- Előmelegített sütőben 190 fokon 20 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, fóliával letakarjuk.
- A vízből és a cukorból szirupot főzünk, kb. 5 percig, ezzel kenjük meg a kisült tészta tetejét.
- Amikor teljesen kihűlt, szeleteljük.
Megjegyzés
Nagy tepsiben sült, kb. 30 x 25 cm nagyságú volt mindkettő.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.