A nagymama 1955-ös szakácskönyvéből került elő ez a recept is. Igen finom, ropogós mandulás mézes keksz. A tésztát összeállítás után 24 órát pihentetni kell, úgyhogy ha el szeretnétek készíteni ezt a finomságot, akkor mindenképpen vegyétek ezt figyelembe. Amúgy semmi extra alapanyagra nincsen szükség, a hozzávalók bármely kis boltban megvásárolhatók. Hosszan eltartható, szóval fel lehet vele tölteni a kekszes dobozokat. Aki kedvet kapott esetleg más fajta kekszek elkészítéséhez, a weboldalamon még jónéhány receptet talál. Katt. erre a linkre: keksz receptek
A képek most nem sikerültek valami jól, igen borús idő volt, de azért a fázisok szépen láthatók rajuk. Akinek kedve van, hűlés után esetleg citrommázzal, olvasztott csokoládéval, vagy cukros tojásfehérjével bevonhatja, dekorálhatja a kekszeket.
- 100 g cukor
- 3 evőkanál víz
- 250 g méz
- 300 g finomliszt
- 120 g darált mandula
- késhegynyi szódabikarbóna
- ízlés szerint fahéj, szegfűszeg
- esetleg mézeskalács fűszerkeverék
- A cukrot 3 evőkanál vízben feloldjuk, megmelegítjük.
- Hozzáadjuk a mézet, amivel egyszer felforraljuk. Félre tesszük hűlni.
- A lisztet összekeverjük a darált mandulával, szódabikarbónával, fűszerekkel.
- Ha langyosra hűlt a mézes főzet, hozzá adjuk a lisztes keveréket. Alaposan összedolgozzuk.
- Majd a tésztát letakarjuk és egy napig a kamrában pihentetjük.
- Másnap lisztezett felületen a tésztát átgyúrjuk.
- Majd enyhén lisztezett deszkán kb. 3 mm vékonyra elnyújtjuk, ízlés szerint szaggatjuk.
- A leeső részeket visszagyúrjuk, szaggatjuk.
- A kekszeket sütőpapírral fedett tepsire tesszük, 170 fokon, 10-12 perc alatt megsütjük.
- Ebből a mennyiségből (kicsi formákkal szaggatva) 4 tepsi keksz lett.
♥ És akkor következzenek a fotók, klikk a képre …
♥ Kellemes adventi készülődést kívánok!
Comments are closed.