Rozsos formakenyeret készítettem. Kiindulási receptem egy korábbi, dagasztás nélküli kenyér receptje volt, a rozsos formakenyér élőtésztával. Ez az új változat viszont dagasztással készül, így még légiesebb, még puhább a kenyérke. Nálunk nagyon bevált, rendszeresen készítem. 3 db kenyér tésztáját egyszerre dagasztom, majd egyszerre sütöm, így időt és energiát is spórolok. Sütés és hűtés után fagyasztható, így a mélyhűtőbe is lehet tenni belőle tartaléknak. 🙂
Rozsos formakenyér
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Előtésztához:
- 200 g teljes kiőrlésű rozsliszt (RL-190)
- 200 g finomliszt (BL-55)
- 7 g (1 csomag) szárított élesztő
- 4 dl víz
Kenyérhez:
- összes előtészta
- 800 g finomliszt (BL-55)
- 5 g szárított élesztő
- 6 kk. só
- 2 ek. búzasikér
- 2 ek. burgonyapehely
- 8 ek. olaj (én mogyoróolajat használtam)
- 4 dl víz
Leírás
Előtészta készítése:
- A hozzávalókból előtésztát készítettem. (Egy műanyag tálban kanál segítségével összekevertem a liszteket, élesztőt és a vizet.)
- Letakartam, majd a konyhapulton pihentettem 24 órát.
Kenyér összeállítása:
- Másnap a kész előtésztához hozzáadtam a többi alapanyagot, dagasztógéppel dagasztottam, olajos kézzel átsimítottam, letakarva fél órát pihentettem.
- Kicsit átmozgattam a tésztát, ismét fél órát pihentettem. (Míg duplájára nem nőtt a tészta.).
Formázás:
- Három egyenlő részre osztottam a tésztát.
- Az első adagot enyhén lisztezett deszkán téglalap alakúra húzogattam, csücskeit kissé behajtottam, majd lazán feltekertem. (Kicsit lágy a tészta, de ilyennek kell lennie, kicsit nehezebb vele dolgozni.)
- Sütőpapírral bélelt formába tettem, úgy hogy a tészta vége a kenyér aljára kerüljön.
- Így jártam el a másik két adag tésztával is.
- Kb. 50 percet pihentettem a kenyereket, közben megspicceltem a tetejét, hogy ne száradjanak ki, és a sütőt előmelegítettem 240 fokra.
Sütés:
- A kenyerek tetejét éles késsel bevágtam, majd a 3 kenyeret egyszerre a sütőbe tettem. Gőzős sütőben 240 fokon sütöttem 10 percig.
- Majd 210 fokon még 30 percet. (Félidőben a kenyereket kivettem a formából, forma nélkül sütöttem tovább, hogy az aljuk is szép pirosra süljön.)
- A 3 kenyerem összesen 40 perc alatt sült meg.
- Sütés után rácsra tettem kihűlni, tetejüket vízzel enyhén megspricceltem.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.