Rozsos kenyeret készítettem a saját fogású halakból főzött halászlé mellé. Nagyon finom volt. A héja ropogós, a belseje puha, viszont nem kalácsszerű, olyan igazi kenyér, lehet bele harapni… A halászlé után sült halat és ikrát ettünk.
Rozsos kenyér
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Előtésztához vagy öregtésztához:
- 100 g világos rozsliszt
- 100 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 10 g friss élesztő
- 2 dl langyos víz
Kenyérhez:
- összes előtészta
- 600 g finomliszt (BL-55)
- 8 g friss élesztő
- 3 kk. Himalaya só (20 g)
- 1 ek. sikér
- 3 ek. olaj
- 2,5-2,6 dl víz
Leírás
Előtészta/öregtészta készítése:
- A 200 g lisztből a 10 g élesztővel és a 2 dl vízzel előtésztát készítünk. (Egy műanyag tálban kanál segítségével összekeverjük a hozzávalókat.)
- Letakartam, majd a konyhapulton pihentettem 15 órát. (Este kevertem be az előtésztát, másnap délben kezdtem a kenyér készítését, így estére friss kenyér volt a halászlé mellé.)
Kenyér összeállítása:
- A kész előtésztához adjuk a többi alapanyagot, és alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk.
- Ha egynemű a tészta, akkor letakarva, huzatmentes helyen 50-60 percet kelesztjük. (Míg duplájára nem nő a tészta.)
Formázás:
- Amikor duplájára megkelt a tésztánk, ellapogatjuk, hajtogatjuk, letakarjuk, 30 percet pihentetjük.
- Formázzuk, majd enyhén lisztezett kosárba helyezzük, úgy hogy az alja legyen fölül a kosárban.
- Egy órát pihentetjük, közben a sütőt és a tepsit 230 fokra előmelegítjük. A sütőbe forró vizet teszünk, hogy jó gőzös legyen a sütőtér.
Sütés:
- Amikor megkelt a kenyér (kb. 1 óra) a forró sütőlapra borítjuk, tetejét bevágjuk és a forró, gőzös sütőbe helyezzük.
- Először 10 percig 230 fokon sütjük, majd 210 fokra visszavesszük a hőmérsékletet és így sütjük tovább a kenyeret. (A vizet ekkor már kivehetjük a sütőből.)
- Nekem összesen 50 perc alatt sült készre. (Kb. félidőben a tetejét egy darab fóliával letakartam, hogy ne piruljon túl.)
- Sütés után enyhén megpermeteztem vízzel, és rácson hagytam kihűlni.
Megjegyzés
1,15 kg lett a sütés utáni súlya
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.