Rozsos kifli készítése előtésztával vagy öregtésztával. Finom, puha és ropogós, de mégis olyan harapnivaló.
Rozsos kifli
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Előtésztához/öregtésztához:
- 100 g világos rozsliszt
- 100 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 10 g friss élesztő
- 2 dl langyos víz
Tésztához:
- összes előtészta
- 600 g finomliszt (BL-55)
- 8 g friss élesztő
- 3 kk. Himalaya só (20 g)
- 1 ek. sikér
- 3 ek. olaj
- 2,5-2,6 dl víz
Leírás
Előtészta készítése:
- A 200 g lisztből a 10 g élesztővel és a 2 dl vízzel előtésztát készítünk. (Egy műanyag tálban kanál segítségével összekeverjük a hozzávalókat.)
- Letakartam, majd a konyhapulton pihentettem 3-4 órát.
Kiflitészta összeállítása:
- A kész előtésztához adjuk a többi alapanyagot, és alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk.
- Ha egynemű a tészta, akkor letakarva, huzatmentes helyen 50-60 percet kelesztjük. (Míg duplájára nem nő a tészta.)
Formázás:
- Amikor duplájára megkelt a tésztánk, 12 egyforma darabra osztjuk, bucikká formázzuk.
- Majd csepp alakúra nyújtjuk az első bucit, felülről lefelé tekerjük. (Szélesebb résztől a keskenyebb felé haladva.) Kissé megsodorjuk, ívben hajtjuk és tepsire helyezzük. (Úgy, hogy a vége alulra kerüljön.)
- Így járunk el a másik 11 darabbal is. Vízzel megpermetezzük a kifliket és kb. egy órát pihentetjük, közben a sütőt 190 fokra előmelegítjük.
Sütés:
- Amikor megkeltek a kiflik előmelegített sütőben 20-25 perc alatt a két tepsivel egyszerre készre sütjük. (Közben megcseréljük a tepsiket, hogy egyenletesen süljenek.)
- Sütés után a kifliket enyhén megpermeteztem vízzel, és rácson hagytam kihűlni.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.