Istvánkám születésnapjára készítettem ezt a sajtos pogit, aminek a tetejére végül nem jutott sajt, csak a tésztájába… A recept ötlet Limarától való, de az alapanyagokat kissé átvariáltam, a szerint hogy mit találtam itthon, így végül egy teljesen más, de finom sajtos pogácsa született az én konyhámban is.
Sajtos pogácsa
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 400 g finomliszt (+2 ek. liszt)
- 200 g rétesliszt
- 3 kk. só (ízlés szerint)
- 110 g sajt
- 250 g vaj
- 1 tojás
- 150 g natúr joghurt
- 30 g élesztő
- 1 csipet cukor
- 0,5 dl víz
- + 1 tojás kenni
Leírás
Előkészítés:
- Fél dl langyos vízbe belemorzsoltam az élesztőt, egy csipet cukrot szórtam rá, félretettem.
- A sajtot lereszeltem.
- A finomlisztet átszitáltam, hozzámértem a réteslisztet, hozzáadtam a sót, reszelt sajtot, elkevertem.
- Hozzáadtam a felfutott élesztőt, vajat, tojást, joghurtot, amivel összeállítottam a tésztát. Kissé ragadt, még kb. 2 púpos evőkanálnyi lisztet adtam hozzá.
- Betettem letakarva a hűtőbe, ahol egy éjszakát pihent. (Ha aznap szeretnénk sütni, akkor a konyhapulton 2-3 órát pihentessük a tésztát.)
Elkészítés:
- Másnap kora reggel, enyhén lisztezett felületen elnyújtottam, tetejét éles késsel berácsoztam, szaggattam.
- A pogik tetejét tojással megkentem, 1 órát a tepsin pihentettem.
- A sütőt 190 fokra előmelegítettem, majd kb. 20 perc alatt a pogikat készre sütöttem.
Megjegyzés
Éjszakai kelesztéssel készítettem, hogy reggel frissen tudja Istvánkám a suliba vinni. Még langyosak voltak, amikor a kis kosárba tettem a pogikat, egy nagy kosár almával vittük a suliba, szülinapi kínálónak. 🙂
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.