Jelentem, megalkottam a számunkra tökéletes sajtos rudat. A történet ott kezdődik, hogy amikor előszőr készítettem nem volt itthon elég finomlisztem, így kénytelen voltam a szekrényben fellelhető lisztekből kevergetni, sütkérezni. Az eredmény számomra is meglepetés volt, mert eddig ilyen finom és puha sajtos rudat soha nem sikerült sütnöm. A legnagyobb dicséret pedig az volt, hogy másnapra az összes el is fogyott. Így aztán másodjára is nekiálltam és sikerült felidézni, hogy miből mennyi került a tésztába. De most nem voltam rest és papírra is vetettem az anyaghányadot, hogy másoknak is átadhassam a receptet. Fogadjátok szeretettel és fogyasszátok jó étvággyal a sajtos rudamat!
Sajtos rúd
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 350 g finomliszt
- 150 g rétesliszt
- 50 g szójaliszt
- 50 g világos rozsliszt
- 1 ek. sikér
- 4 kk. só
- 200 g reszelt sajt
- 2,5 dl tejföl
- 170 g zsír
- 35 g élesztő
- 1,5 dl tej
- 1 kk. cukor
Tetejére:
- 1 tojás kenni
- sajt, magvak ízlés szerint szórni
Leírás
Előkészítés:
- Az élesztőt 1,5 dl langyos tejben 1 kk. cukorral felfuttattam.
- Közben egy tálba mértem a liszteket, sót, sikért és elkevertem.
- Hozzámértem a reszelt sajtot, amivel szintén elkevertem.
- Ezután a zsírt, tejfölt és a felfuttatott élesztőt hozzátettem és összegyúrtam. Letakarva 1 éjszakát a hűtőben pihent. (este 9-től reggel 6-ig)
- Reggel kivettem és letakarva 2 órát a konyhapulton pihent.
Elkészítés:
- Lisztezett deszkán kissé összegyúrtam és két egyforma darabra vágtam.
- Az első darabot kb. 30 x 40 cm téglalappá nyújtottam, megkentem a felvert tojással, kicsit megsóztam, majd megszórtam sajttal, mákkal és szezámmal.
- Derelyevágóval felvágtam (a három részt külön-külön, hogy nem "hordja át a derelyevágó a mákot a többi részre) és sütőpapírral fedett tepsire tettem a rudakat.
- A másik adag tésztával is így jártam el.
- Előmelegítettem a sütőt 190 fokra, addig a tepsiken pihentek a sajtos rudak. (kb. 20 perc)
- Végül 15 perc alatt 190 fokon alsó és felső sütéssel villanytűzhelyben készre sütöttem előszőr az első, majd a 2. tepsi sajtos rudat is.
- Kicsit összenőttek, úgyhogy legközelebb kicsit szellősebben kell tennem őket.
Megjegyzés
Nincs vele sok munka, persze vannak várakozási idők, de megéri, mert tényleg nagyon finom és puha a sajtos rúd.
A ma sütött mennyiség felét Sanyikám karácsonyi ünnepségére vittük, hamar elfogyott és rengeteg szülőtől kaptam dícsérő szavakat.
A ma sütött mennyiség felét Sanyikám karácsonyi ünnepségére vittük, hamar elfogyott és rengeteg szülőtől kaptam dícsérő szavakat.
♥ És akkor következzenek a fotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.