Ez a sajtos stangli igazán úgy sikerült, mint ahogy az a nagykönyvben elő van írva. (Már ha tényleg létezik az a bizonyos nagykönyv.) Mennyei illat lengte be az egész lakást. Alig győztem kivárni, hogy meghűljenek. Egymás mellett éppen megfelelő távolságban, szép aranyszínűre sültek, könnyen szétszedhető, éppen elegendő sajttal és nagyon puha bélzettel. Tudom, hogy sokszor írom, hogy finom és ki kell próbálni, de ezt tényleg ne hagyjátok ki! Mindenki a saját, illetve családja étkezési szokásaihoz igazodva válassza meg a stanglik méretét, nekünk a kisebb jobban bevált a gyerekek miatt.
Sajtos stangli
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 500 g finomliszt (BL-55)
- 3 kk. só
- 70 g ráma
- 20 g friss élesztő
- 1,5 dl víz
- 1,5 dl tej
- 100 g reszelt sajt
Leírás
Előkészítés:
- A lisztet átszitáljuk. A tepsit sütőpapírral kibéleljük.
- Egy műanyag kelesztőtálba belemérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, jól elkeverjük.
- Rámorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos vizet és tejet, beletesszük a rámát és jól kidagasztjuk. Egy viszonylag lágy tésztát kell hogy kapjunk, ami előszőr eléggé ragad, de aztán dagasztás során szépen elválik az edény falától és a kezünktől is. (ma még kb. 2 ek. lisztet tettem hozzá)
- Amikor szép fényes és egynemű a tészta, letakarjuk és félretesszük 1,5 órára. (ma nekem 2 órát pihent)
Formázás:
- Enyhén lisztezett felületre borítjuk, kezünkkel kicsit kihúzogatjuk, ráreszeljük a sajt felét, összetekerjük, majd 10 egyforma darabra vágjuk és kis bucikká formáljuk. (Kisebb vagy nagyobb darabokra is oszthatjuk a tésztát, én mostanában inkább kisebbeket sütök a gyerekek miatt. Ma 16 darabra osztottam.)
- A bucikból egyesével “rudakat sodrunk”. A rudakat 2-3 cm-es közökkel egymás mellé rakjuk.
- A stanglikat megkenjük egy kis tejjel és ráreszeljük a sajt másik felét.
- A sajt ráhullik a stanglik közötti üres helyekre is, de ez nem megy veszendőbe, mert a stanglikat kicsit belegurigatjuk a lehullott sajtba.
- Ezután tepsire tesszük a stanglikat (kb. 2 cm távolságban), vízzel megpermetezzük és egy másik tepsivel lefedve még 30 percet pihentetjük.
- A tészta éppen olyan lágy, hogy a stanglik kissé (pont megfelelő módon) elterülnek és sütés közben összesülnek egymással.
Sütés:
- Sütés előtt vízzel ismét megpermetezzük a stanglikat.
- Majd 170 fokon, kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
- Rácson hagyjuk kihűlni őket.
Megjegyzés
Megéri a kelesztési időket kivárni, mert így éppen megfelelő a stanglik bélzete (nincs túlkelesztve, olyan puha mint a kalács).
Én amikor sajtos stanglit sütök, mindig teszek a fagyasztóba is pár darabot. Erről bővebben itt olvashatsz.
Én amikor sajtos stanglit sütök, mindig teszek a fagyasztóba is pár darabot. Erről bővebben itt olvashatsz.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
Olvasóink is elkészítették a sajtos stanglinkat, a képeiket itt találod.
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.