Már régóta érlelődött bennem a gondolat, hogy kellene venni egy tallér sütőt, mert a fiúk nagyon szeretik a sós ropogtatni valókat, viszont chips igen ritkán kerül az asztalunkra. Tavaly megkaptam a sütőt, azóta már többször sütöttem vele sajtos tallért. Finom, ropogós, nincs benne se ízfokozó, se tartósítószer, szóval ideális csemege a srácoknak és az egész családnak. Tojás nincs a tésztában, sokáig eltartható. Több nap után is ropogós marad. Fogadjátok szeretettel tehát a sokáig ropogós sajtos tallér receptemet:
- 500 g finomliszt
- 1 kk. szódabikarbóna
- 1,5-2 kk. só
- 1-2 kk őrölt kömény
- 150 g reszelt sajt
- 120 g vaj vagy ráma
- 220 g tejföl (20%-os)
- A hozzávalókból összeállítjuk a tésztát. (A liszttel a szódabikarbónát, sót és köményt alaposan keverjük el, utána adjuk hozzá a többi hozzávalót.) Ha esetleg túl száraz, nem áll össze, még 1-2 kanál tejfölt adunk hozzá.
- Kis golyókat formázunk belőle. (6-8 g egy golyó) Vigyázzunk, mert ha túl nagyok, akkor sütésnél összeérnek!
- A tallérsütőt bekapcsoljuk, 3-as fokozatra állítjuk.
- A golyókat a tallérsütőbe tesszük, tetejét rácsukjuk, így kilapul a tészta.
- Készre sütjük. (Én 3-as fokozaton sütöm általában.)
- Ebből a mennyiségből nekem 150 tallér jött ki.
Légmentesen záródó dobozban hosszan eltartható. (Ha fel nem falja a család az egészet.)
2015.02.10. Bejegyzés kiegészítése: A kész tésztából hosszú, vékony “kígyót” sodortam, késsel daraboltam, sütöttem. Így sokkal gyorsabb a sütés, nem kell a golyózással túl sok időt tölteni.
Az elektromos sütőm neve: Cloer 1431 elektromos kekszsütő. Képeket a masináról pedig a fázisfotók után csatoltam. 🙂
A sütőt itt érdemes vásárolni: Cloer 1431 kekszsütő
Ugyanezzel a masinával édes zabpelyhes tallért valamint mézes kekszet is sütöttem. Mindkettő nagyon finom, érdemes kipróbálni.
2015.05.31. Végre nem felejtettem el megmérni, hogy mennyi sajtos tallér lesz egy adagból, jelenetem 730 g. Tegnap Húgicámmal két adagot sütöttünk, úgyhogy majdnem másfél kiló lett a két adagból. 🙂
2016.03.20. Kicsit előre készültem Húsvétra: cheddar sajtos, köményes és wasabis tallérokat sütöttem. (Háromszor fél adagot.) A cheddar sajtos a recept szerint készült. A köményesbe az őrölt kömény mellett még 2 kk. egész köményt tettem. A wasabisba nincsen kömény egyáltalán, hanem trappsita sajttal és 3 ek. wasabival készítettem.
2016.03.25. Medvehagymás tallért sütöttem. A receptet itt találod: medvehagymás tallér recept
2016.09.10. Négyszer fél adag tallért sütöttem, szülinapi bulira vagyunk hivatalosak. Sajtos, köményes, paprikás és wasabis változatokat sütöttem. Képeket a galéria végére csatoltam.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
Cloer 1431 elektromos kekszsütő: Hozok néhány képet a gépről is, többen érdeklődtetek, hogy hogy néz ki, íme:
2017.02.20. Az elmúlt hétvégén sajtos tallért sütöttem. A tésztájába 5 ek. szezámmagot tettem (természetesen ehhez a hozzáadott tejföl mennyiségét is növeltem). A formázását is máshogy csinálatam, mint szoktam. Elnyújtottam, kerek szaggatóval kiszúrtam, és így kerültek a tallérsütőbe. Kb. 40 perc alatt készen is voltam vele. Ajándékba vittük, egy kedves barátunk 50. születésnapjára, így egy szép dobozba kerültek a szezámos, sajtos tallérok. A háttérben látható egy itthon készített képeslap, melyen a családunk fényképe és jókívánságaink vannak. 🙂
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.