Ma Istvánkám egyik osztálytársa nálunk tölti a délutánt, így gondoltam, uzsonnára meglepem őket egy kosár pogival.
Kiindulási alap Limara juhtúrós pogácsája volt, de én csak sima túróval és extra sajttal a tésztájában készítettem el. Ugyan kissé “részegesek” lettek, de ez nem hiszem, hogy gondot fog okozni a fiúknak.
Akinek esetleg nincsen otthon sajtja, a nélkül is elkészítheti, csak túróval is nagyon finom. A túrós rúd elkészítése egyszerűbb, mert csak fel kell vágni a tésztát csíkokra, nem kell a pogiszaggatóval bajlódni… A túrós rúd receptjét itt olvashatod: Hajni túrós rúd receptje
Sajtos túrós pogácsa
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 600 g finomliszt
- 4 kk. só (ízlés szerint)
- 100 g reszelt sajt
- 160 g zsír
- 250 g túró
- 1 tojás
- 3 dl tejföl
- 0,5 dl tej
- 30 g élesztő
- csipetnyi cukor
Tetejére:
- 100 g reszelt sajt
Leírás
Előkészítés:
- A langyos tejbe belemorzsoltam az élesztőt, csipet cukrot szórtam rá és félretettem.
- Átszitáltam a lisztet, hozzáadtam a sót, túrót, reszelt sajtot és elkevertem.
- A liszthez mértem a zsírt, hozzáadtam a tojás ⅔ részét (egy kicsit félretettem a tojásból, hogy majd a pogik tetejét megkenjem vele), a tejfölt és a felfuttatott élesztőt.
- Alaposan összedolgoztam, majd letakarva egy éjszakát a hűtőben pihent.
Elkészítés:
- Másnap reggel kivettem a hűtőből a tésztát, és a pulton pihent 2-3 órát mire nekikezdtem.
- Lisztezett deszkára borítottam a tésztát, tetejét is megszórtam liszttel, kicsit összegyúrtam, és kb. 2 cm vastagra nyújtottam.
- Tetejét éles késsel bevágtam, apró pogiszaggatóval kiszúrtam, tepsire tettem, tetejét a maradék tojással megkentem (amihez kis tejet adtam, hogy elég legyen a két tepsinyi pogira) majd a tetejükre kis reszelt sajtot tettem.
- A pogikat még egy jó órát pihentettem a tepsin, majd előmelegített sütőben 200 fokon 15 perc alatt készre sütöttem őket.
- Tepsin hagytam kihűlni.
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből 2 nagy tepsivel lett, összesen 126 db.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.