Sajtszószos zöldségek. 🙂 Férjem kérésére készítettem tegnap estére ezt a remek (talán kicsit diétás) fogást. Nagyon finom és igen hamar elkészíthető, kb. 45 perc alatt készen is lehetünk vele. Természetesen másfajta zöldségekkel is tálalhatjuk. Egy finom sülthús és rizs mellé is el tudom képzelni, akár még a hétvégi asztalra is.
Sajtszószos zöldségek
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 1 fej brokkoli
- ½ kg spárga
- 2 ek. olíva olaj
Mártáshoz:
- 50 g vaj
- 1 ek. liszt
- só
- őrölt bors vagy szerecsendió
- kb. 2-2,5 dl tej
- 70 g trappista sajt
- 2 szelet cheddar sajt
Leírás
- A brokkolit és a spárgát megtisztítjuk. A brokkolit rózsáira szedjük, a spárgát kisebb darabokra vágjuk.
- Olajon kicsit pirítjuk, majd kis vizet öntünk alá, fedővel letakarjuk és pároljuk.
- Közben elkészítjük a sajtmártást: Egy kis lábasban vajat olvasztunk, hozzáadunk 1 ek. lisztet, kicsit pirítjuk. Majd 2 dl tejjel felöntjük, tovább keverjük és fűszerezzük.
- Hozzáadjuk a reszelt trappista sajtot és a cheddart sajtot, kis lángon a sajtokat beleolvasztjuk. Ha szükséges a maradék tejjel higíthatunk a mártáson.
- Amíg a mártás elkészül, a zöldségek is készen lesznek. Párolás közben néhányszor megkeverjük, illetve ellenőrizzük, hogy nehogy túl puhára főzzük.
- Tálalás: a zöldségeket tányérra szedjük, a forró mártással meglocsoljuk.
Megjegyzés
A párolási, pirítási idő attól is függ, hogy mekkora lángon készítjük, illetve hogy ki milyen puhán vagy roppanósan szereti. Mi úgy szeretjük, ha roppanósak a zöldségek, nem teljesen puhák. Férjem kérésére a zöldségeket egyáltalán nem sózom, természetesen aki úgy szereti, ne feledkezzen el a sózásról.
Ez a mennyiség 2 felnőttnek volt elegendő vacsorára, hús és köret nélkül.
A sajtot apríthatjuk késes aprítóval is, sokkal gyorsabb, mint reszelni.
Ez a mennyiség 2 felnőttnek volt elegendő vacsorára, hús és köret nélkül.
A sajtot apríthatjuk késes aprítóval is, sokkal gyorsabb, mint reszelni.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2017.05.03. Ma zöldspárgával készítettem. A spárgát tisztítás és darabolás után olíva olajon kissé megpirítottam,majd kis víz hozzáadása mellett, fedővel letakarva kívánt puhaságúra pároltam. (Mi roppanósan szeretjük, nem puhán.) Sajtszósszal, párolt rizzsel és reszelt sajttal tálaltam.
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.